Окръжна прокуратура – Кърджали внесе в съда обвинителен акт за непредпазливо причиняване на смърт при пътнотранспортно произшествие край с. Загорско, област Кърджали

23 Юли 2020 г.

Окръжна прокуратура – Кърджали внесе в съда обвинителен акт за непредпазливо причиняване на смърт при пътнотранспортно произшествие край с. Загорско, област Кърджали

Днес, 23.07.2020 г., Окръжна прокуратура - Кърджали внесе в Окръжен съд – Кърджали обвинителен акт срещу Ю.А., на 33 г., и  Л.М., на 59 г., привлечени като обвиняеми за причиняване на пътнотранспортно произшествие, извършено при условията на независимо съпричиняване.

Ю.А. е предаден на съд за това, че на 14 април 2019 г., на Главен път I-5, на кръстовището на Главен път I-5 и път за с. Загорско, обл. Кърджали, при управление на лек автомобил, марка БМВ, модел 318, с кърджалийска регистрация, нарушил правилата за движение по пътищата по Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Л.М., водач на лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Фаетон“, с пловдивска регистрация, извършил пътнотранспортно произшествие, като не се движел възможно най-вдясно в платното за движение, не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял, когато е възникнала опасност за движението. Ю.А. се движел със скорост над нормативно разрешената от 90 км/ч. за участъка, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка и не осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетния пътник в автомобила му – 6-месечно дете, като не му поставил обезопасителните колани на системата за обезопасяване на деца в колата, която не била монтирана с триточков колан за задната седалка, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на  малолетното дете – престъпление по чл. 343 ал. 1 буква В вр. чл. 342 ал. 1 пр. 3 от Наказателния кодекс.

На съд е предаден и Л.М. за това, че на 14 април 2019 г., на Главен път I-5, на кръстовището на Главен път I-5 и път за с. Загорско, обл. Кърджали, при управление на лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Фаетон“, с пловдивска регистрация, нарушил правилата за движение по пътищата по Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Ю.А., водач на лек автомобил, марка БМВ, извършил пътнотранспортно произшествие, като при подхождане към кръстовището с Главен път I-5, идвайки от път без предимство, извършвайки маневра завиване наляво и навлизане на път с предимство, не се съобразил с пътен знак Б2, не се съобразил с идващия по пътя с предимство към кръстовището лек автомобил, марка БМВ, не го пропуснал, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на малолетното дете, пътуващо в другия лек автомобил -.престъпление по чл. 343 ал. 1 буква В във вр. чл. 342 ал. 1 пр. 3 от Наказателния кодекс. 

Делото за пътнотранспортното произшествие край с. Загорско, обл. Кърджали, е наблюдавано от екип от прокурори от Окръжна прокуратура – Кърджали, като разследването се е извършвало от екип следователи от ОСлО към ОП –Кърджали.

Досъдебното производство е било взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна прокуратура – Пловдив.

Делото е над 1 200 страници, разпределени в 12 тома. По време на разследването са били разпитани като свидетели 22 лица, приобщени са множество веществени доказателства, сред които и двата леки автомобила – БМВ и „Фолксваген Фаетон“, които се намират на съхранение в база на МВР, изготвени са четири съдебно-медицински експертизи, комплексна и петторна автотехнически експертизи, както и химически експертизи, които са установили, че няма наличие на алкохол в кръвта на двамата водачи.

Спрямо Ю.А. е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 1000 лева, а спрямо Л.М. – мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева.

Предстои Окръжен съд – Кърджали да насрочи делото в разпоредително заседание в двумесечен срок.