Декларация на Районна прокуратура - Пазарджик

13 Юли 2020 г.

Декларация на Районна прокуратура - Пазарджик

Прокурорите от Районна прокуратура – Пазарджик възразяваме срещу опитите работата на Прокуратурата да бъде намесена в политически борби и противопоставяния.

Съгласно Конституцията и българското законодателство Прокуратурата на Република България е неделима част от съдебната власт. Именно това място е гаранция срещу опитите за отслабване на българската прокуратура, срещу стремежите да ѝ бъде оказвано влияние и натиск.

Функцията за повдигане на обвинения на лицата, извършили престъпления, е от изключителната компетентност на Прокуратурата. Единствено наблюдаващите по конкретните дела прокурори, на базата на събраните доказателства, на закона и на своето вътрешно убеждение, следва да решават кой да бъде привлечен към наказателна отговорност. Никоя друга институция, държавен орган, политически субект или лице, няма право и не следва да се намесва в тази суверенна прокурорска дейност!

Следим с безпокойство изявленията на Президента Румен Радев и в частност това, че Главният прокурор, който той е назначил начело на прокуратурата, е мафия. Прокурорите не са мутри! Прокурорите са тези, които заедно с останалите правоохранителни органи, преграждат  пътя на мафията и мутрите и се борят за защита правата и интересите на всички български граждани. Прокурорите са преди всичко хора, които милеят за нашата родина България и полагат всекидневни усилия за защита на законността и справедливостта. Осъждаме всички опити да бъде принизен и очернен техният труд!

Считаме, че атаките срещу Прокуратурата на Р. България са атаки срещу върховенството на закона и подобни изявления сочат на незачитане разделението на властите, което е основен принцип на всяка правова държава.

Призоваваме всички институции, политически субекти и медии към отговорно поведение! Езикът на омразата и стремежът за извличане на евтини политически дивиденти са пагубни!