Трима лихвари са задържани при Специализирана полицейска операция, под ръководството на Окръжна прокуратура – Кърджали, на територията на гр. Кърджали

10 Март 2020 г.

Трима мъже са задържани при проведена        днес, 10 март 2020 г., Специализирана полицейска операция за документиране на престъпната дейност на лица, извършващи лихварска дейност, под ръководството на Окръжна прокуратура - Кърджали

Трима мъже са задържани при проведена  днес, 10 март 2020 г., Специализирана полицейска операция за документиране на престъпната дейност на лица, извършващи лихварска дейност, под ръководството на Окръжна прокуратура - Кърджали. В нея са участвали служители на ОД на МВР – Кърджали и РУ на МВР – Кърджали. Акцията е стартирала след получен сигнал в ОД на МВР – Кърджали за лица, които неправомерно отпускат парични заеми за определен период от време, като начисляват лихва върху главницата и допълнителна такава при закъснение, както и че отправят заплахи  и принуда, за да им бъдат върнати в срок отпуснатите кредити.

В хода на проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че съпричастни към незаконното отпускане на заеми са трима мъже, роднини, на възраст между 48 г. и 58 г., като двама от тях са криминално проявени и осъждани. Те са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР. При извършено претърсване и изземване в гр. Кърджали, в жилища и автомобили, ползвани от тях, са намерени значителна сума пари – около 30 000 лева, договори за прехвърляне на автомобили, документи за преводи на парични суми, две банкноти с номинал от 100 щатски долара – по първоначални данни неистински, тефтери с имена на длъжници,  множество златни накити и законен газов пистолет.  Установено е, че тримата са развивали лихварска дейност за периода от януари 2019 г. до януари 2020 г . При заемите, които са отпускали, в някои случаи лихвата е достигала и надхвърляла 50 %. За да върнат парите, някои от длъжниците заминали за чужбина да работят.

Предстои Окръжна прокуратура – Кърджали да повдигне обвинения спрямо разследваните лица след анализ на събраните до момента доказателства.

Информация за Специализираната полицейска операция бе изнесена днес на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура – Кърджали и ОД на МВР – Кърджали, в който участваха Желязко Стефанов, и.ф. окръжен прокурор на гр. Кърджали, Дафин Каменов, заместник окръжен прокурор и старши комисар Атанас Илков, директор на ОД на МВР – Кърджали.