По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 24-годишен мъж за кражба, извършена при условията на опасен рецидив

17 Февруари 2020 г.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо И.С., на 24 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 9.11.2019 г., в гр. Стара Загора, отнел чужда движима вещ – един мобилен телефон и калъф за него от изкуствена кожа, от владението на собственика,  без негово съгласие, с намерение противозаконно да го присвои, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив - престъпление по чл.196, ал.1 вр. чл.194 ал.1 вр. чл.29 от Наказателния кодекс.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо И.С., на 24 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 9.11.2019 г., в гр. Стара Загора, отнел чужда движима вещ – един мобилен телефон и калъф за него от изкуствена кожа, от владението на собственика,  без негово съгласие, с намерение противозаконно да го присвои, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив - престъпление по чл.196, ал.1 вр. чл.194, ал.1 вр. чл.29 от Наказателния кодекс.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо И.С., на 24 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 9.11.2019 г., в гр. Стара Загора, отнел чужда движима вещ – един мобилен телефон и калъф за него от изкуствена кожа, от владението на собственика,  без негово съгласие, с намерение противозаконно да го присвои, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив - престъпление по чл.196, ал.1, т.1, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.29, ал.1, б.“а“ и б.“б“ от Наказателния кодекс.

На 9.11.2019 г., обвиняемият И.С. се намирал в централната част на гр. Стара Загора, като наблизо се извършвали строително-ремонтни дейности в сграда. Като строител там работел пострадалият. Около обяд той оставил мобилния си телефон на перваза на прозорец. И.С. минал от там, видял телефона и го взел. Малко по-късно пострадалият установил, че мобилното устройство липсва и след като приключил работа подал жалба в полицията. В хода на проведеното разследване било установено, че автор на кражбата е И.С.

Обвиняемият е осъждан за престъпления от общ характер, повечето от които са против собствеността. За извършените деяния са му били налагани наказания „лишаване от свобода” в различен размер. Деянието на 9.11.2019 г. е извършено в условията на опасен рецидив, като за последно И.С. е бил освободен условно предсрочно от затвора през октомври 2018 г.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че И.С. е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо И.С. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.