Апелативна прокуратура-Пловдив номинирана за позитивна награда „Златен ключ“ за Международния ден на правото да знам

27 Септември 2016 г.

Апелативна прокуратура-Пловдив е номинирана за позитивна награда „Златен ключ“, която се връчва всяка година на 28 септември по повод Международния ден на правото да знам.  

Апелативна прокуратура-Пловдив е номинирана за позитивна награда „Златен ключ“, която се връчва всяка година на 28 септември по повод Международния ден на правото да знам.  Инициатор е Програма „Достъп до информация“. Мотивите за номинацията са промяната в медийната политика на Апелативна прокуратура-Пловдив, обновеният информационен сайт, в който ежедневно се публикуват прессъобщения за случващото се в окръжните и районни прокуратура в апелативната зона, зачестилите брифинги и пресконференции, инициативите на прокуратурата съвместно с органите на местната и изпълнителната власт, училищата, МВР, различните кампании с цел превенция и др. При предоставяне на информация от Апелативна прокуратура-Пловдив ясно се спазва принципа на равнопоставеност на всички медии, се сочи още в мотивите за номинацията.  

Другите номинирани институции са общините в Сливен и Русе, Агенцията за държавна финансова инспекция, РИОСВ-Пазарджик. Наградите „Златен ключ“ ще бъдат връчени на 28 септември 2016 г. в гр. София.

За пръв път Програма „Достъп до Информация“ отбелязва Международния ден на правото да знам в София на 28 септември 2003 г. Оттогава всяка година на този ден със „Златен ключ“ се отличават граждани, неправителствени организации, журналисти и развилите положителни практики институции за принос в областта на свободата на информацията.