Обвиняеми за участие в трафик на мигранти са предадени на съд с обвинителен акт на Районна прокуратура - Враца

12 Юни 2023 г.

Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Мездра, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу пет лица - - М.С., А.Ц., А.М., В.Н. и Ц.П., , привлечени в качеството на обвиняеми по досъдебно производство за подпомагане на чуждестранни граждани да преминават през територията на страната в нарушение на закона.

Обвиняемият М.С. участвал в организация за транспортиране на мигранти в страната. Имал информация за тяхното местонахождение и обезпечавал превозването им от гр. София до българо-румънската граница. Уговарял водачи и собственици на подходящи моторни превозни средства. Указвал им със съобщения в различни мобилни приложения географските координати, откъдето да вземат чужденците и съответно да ги доставят. Превозвачите извършвали това срещу възнаграждение от 50 лева на мигрант.

През м. юни 2022 г. М.С. предложил на А.Ц. да участва в превозване на бежанци до с. Добри дол, намиращо се в близост до границата с Румъния. Той приел, като за целта взел товарния автомобил на баща си и уговорил безработни лица за транспортиране на мигранти.

В схемата участвали два автомобила. В първия следвало да пътуват две лица, които имали за задача да следят пътя. При опасност от полицейска проверка те трябвало да подадат сигнал към втория автомобил, в който се намирали бежанците.

На 16.08.2022 г. А.Ц. получил съобщение от М.С. за събрана група мигранти. Двамата ангажирали за участие в превозването им А.М., В.Н. и Ц.П. За целта те били снабдени с телефон и радиостанция и им бил определен маршрут на придвижване.

В района на гр. Костинброд в един от автомобилите били качени 16 мигранти, след което колите потеглили към с. Добри дол.

Междувременно в ОД на МВР гр. Враца постъпила информация за транспортиране на чуждестранни граждани. На главен път Е79, между гр. Мездра и гр. Враца, полицейските служители спрели за проверка лек автомобил, в който се намирали В.Н. и А.Ц. Товарният автомобил спрял на отбивка за с. Моравица, където бил настигнат от патрулен автомобил. При проверка в товарния отсек били установени 16 мигранти, а в кабината – А.М. и Ц.П.

В хода на разследването е било изяснено, че чуждестранните граждани са от Сирия и Ирак, като сред тях са били две лица, ненавършили 16-годишна възраст.

Предстои делото да продължи в съда.