Районна прокуратура – Враца предаде на съд обвиняем за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие и причиняване на телесни повреди на родителите си

16 Април 2024 г.

                Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Бяла Слатина, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Ц.Б. (на 40 години) от с. Борован, привлечен към наказателна отговорност по дело за извършени престъпления по чл. 131, ал. 1, т. 4, пр. 3 и т. 5а, вр. чл. 130, ал. 2 и по чл. 296, ал. 1 от НК.

            Обвиняемият е криминално проявен. Срещу него има 66 водени заявителски материали и 11 криминалистични регистрации. Осъждан е 19 пъти. Понастоящем изтърпява ефективно поредното му наложено наказание „лишаване от свобода“.

             След освобождаване от затвора през м. август 2022 г. Ц.Б. заживял в с. Борован в дома на възрастните си родители К.С. и Г.С. Той не работел, злоупотребявал с алкохол, искал пари от тях. Когато те му отказвали, заплашвал ги, обиждал и им нанасял побои.

             Първоначално пострадалите търпели тормоза, налаган от сина им. Впоследствие обаче положението станало нетърпимо. След поредния побой и заплахи от страна на Ц.Б. родителите му подали в съда молба по Закона за защита от домашното насилие.

            На основание издадена заповед за незабавна защита, а по-късно и по решението на съда обвиняемият бил задължен да се въздържа от домашно насилие спрямо К.С. и Г.С. и му било забранено да ги доближава на по-малко от 200 метра за срок от 12 месеца. Освен това той бил отстранен от съвместното жилище, което обитавал с родителите си.

             С цел минимизиране на напрежението и избягване на конфликти, пострадалите се преместили в друг имот в селото, оставяйки го да живее сам.

             Вечерта на 02.06.2023 г., въпреки наложените му ограничителни мерки, Ц.Б. отишъл в дома им и отново поискал от тях пари. Техният отказ го ядосал. Той нанесъл на двамата си родители побой с метална тръба, с юмруци и крака. Успял да вземе от баща си ключ от лекия му автомобил и избягал. По-късно се върнал, подкарал колата, катастрофирал с нея и я изоставил.

            По случая бил подаден сигнал и образувано досъдебно производство.

            Предстои поредното за обвиняемия Ц.Б. наказателно дело да продължи в съда.