Ефективни наказания за водачи на МПС за шофиране след употреба на наркотици и алкохол в селата Селановци, Борован и Бутан

21 Юли 2022 г.

Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Оряхово, приключи делото срещу Д.Г., обвинен за извършено от него престъпление по чл. 343б, ал. 4, вр. ал. 3, вр. чл. 28, ал. 1 о т НК.

На 12.01.2022 г. обвиняемият Д.Г. управлявал лек автомобил след употреба на наркотични вещества по ул. „Скакуц“ в с. Селановци, област Враца.

По надлежния ред с химикотоксилогично изследване е било установено, че водачът по време на шофиране е бил под влияние на амфетамин и метамфетамин.

Д.Г. се е признал за виновен за престъпното деяние, извършено от него в условията на повторност, след като е бил осъден с влязла в сила присъда. Между страните по делото е било сключено споразумение, което съдът е одобрил. С определение на съда му е наложено наказание от 8 месеца „лишаване от свобода“ при „общ“ режим на изтърпяване и лишаване от право да управлява МПС за срок до 1 година.

Обвиняемият К.С. от с. Борован, област Враца, ще изтърпява наказание от 3 месеца „лишаване от свобода“ и ще заплати глоба в размер на 300 лева за престъпления по чл. 343б, ал. 2, вр. ал. 1; чл. 343в, ал. 2 и по чл. 345, ал. 2, вр. ал.1 от НК.

Той е бил привлечен към наказателна отговорност от Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Бяла Слатина, за това, че 05.07.2021 г. управлявал в селото си лек автомобил с концентрация на алкохол 1,63 промила.

В хода на разследването е било изяснено, че водачът не притежава свидетелство за управление на МПС и е наказан през м. ноември 2020 г. по административен ред за шофиране без книжка. Освен това управляваната от него кола не е била регистрирана по надлежния ред.

Делото срещу него е приключило с одобрено от съда споразумение, с което той се е признал за виновен за извършените от него престъпления.

Ефективно изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 месеца е наложено на Ц.В., обвинен от Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Козлодуй, за шофиране в нетрезво състояние.

През нощта на 26.06.2022 г. обвиняемият управлявал лек автомобил в с. Бутан, област Враца, По надлежния ред е била установена концентрация от 2,15 промила алкохол в кръвта на мъжа.

С одобрено от съда споразумение между страните по делото Ц.В. е лишен и от право да управлява МПС за срок от 9 месеца.

Определенията на съда и по трите дела имат последиците на влезли в сила присъди.