Обвиняем за незаконно лишаване от свобода на непълнолетно момиче е предаден на съд с акт на Районна прокуратура - Враца

29 Април 2022 г.

Районна прокуратура – Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Й.И. за извършено от него престъпление по чл. 142а, ал. 5, вр. ал. 3, т. 1, вр. ал. 1 от НК.

През м. декември 2020 г. 16-годишно момиче се запознало в социална мрежа с Й.И. Ученичката имала проблемно детство, на ранна възраст постъпила в институция за деца, лишени от родителски грижи. До завършване на средното си образование тя била настанена в преходно жилище в гр. Враца.

31-годишният Й.И. работел в охранителна фирма, живеел в таванско помещение в гр. Враца.

Двамата започнали да се виждат. Първоначално помежду им имало разбирателство. Впоследствие обаче мъжът започнал да употребява алкохол и да се държи грубо с непълнолетното момиче, като си позволявал и физическа агресия спрямо него.

Намеренията му за съвместно живеене изплашили ученичката и тя споделила притесненията си на директора на преходното жилище. Помолила за съдействие да прекрати отношенията си с Й.И., заявила, че се страхува от него и показала изпратените от него заплашителни съобщения.

Обвиняемият продължил да бъде настоятелен в желанието си да се вижда с момичето, въпреки предприетите от директора усилия да го вразуми.

На 18.02.2021 г. двамата отново се срещнали. Посетили техен познат, след което И.Й. не й позволил да се прибере в жилището си. Държал се грубо с нея, карал й се, счупил телефона й.

Установявайки отсъствието на ученичката, директорът на преходното жилище сигнализирал полицейските органи и детето било обявено за общодържавно издирване.

През следващите пет дни обвиняемият не разрешил на момичето да тръгне. По време на излизанията им навън държал го за ръка, за да не избяга. Заключвал го против волята му в обитаваната от него стая, когато излизал да купи алкохол и храна.

Възползвайки се от отсъствието на обвиняемия и от забравения от него телефон, пострадалата успяла да се свърже с директора на жилището и да съобщи адреса, на който се намира.

На място пристигнали полицейските служители, които отвели момичето и го предали на директора.

И.Й. е бил привлечен към наказателна отговорност за противозаконно лишаване от свобода на непълнолетното лице, което продължило повече от две денонощия.