Районна прокуратура – Враца ръководи разследване за извършено престъпление спрямо 7-годишно момиче в условията на домашно насилие

13 Декември 2023 г.

            Под ръководството на Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Оряхово, се водят активни действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 143, ал. 3, ал. 1 от НК - принуждаване другиго да претърпи нещо, противно на волята му, с употреба на сила и заплашване в условията на домашно насилие.

            В рамките на Координационния механизъм за взаимодействие между институциите и организациите при работа в случаи на деца в риск с участието на прокуратурата са сформирани екипи от специалисти.

            Извършен е оглед на местопроизшествието – частен имот в село в община Мизия, област Враца, проведени са разпити на пострадалата и свидетели.

            На този етап от разследването са събрани доказателства за това, че 31-годишният Д.И. принудил 7-годишно момиче да живее и спи в селскостопанска постройка противно на волята му. Мъжът употребил сила и заплашване спрямо малолетното дете – нанесъл му побой, душил и му налагал наказание.

            Многократно момичето било затваряно само в помещение без елементарни битови условия - без дневна светлина и отопление, принудено да нощува на дървена дъска, поставена върху автомобилни гуми, да се храни един път дневно.

            В процес на установяване е периодът, през който е извършвано престъпното деяние.

            С постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Враца Д.И. е привлечен в качеството на обвиняем.

            По искане на прокуратурата спрямо него е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

            Престъплението, за което Д.И. е обвинен, е с изключително висока степен на обществена опасност. Наказуемо е по закон с лишаване от свобода от 3 до 10 години.

            Пострадалото момиче е изведено от опасната среда със съдействието на представителите на социалните институции.

            Проверява се съпричастността и на други лица към извършеното деяние.