Водят се активни действия по две досъдебни производства, ръководени от Районна прокуратура-Враца, за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават и да пребивават в страната

8 Декември 2023 г.

Районна прокуратура – Враца привлече в качеството на обвиняем  Г.Д, на  54 години, за престъпление по чл. 281, ал.2. т.1 и т.5 вр, ал.1 от НК.

По делото са събрани доказателства за това, че на 07.12.2023 г. около 19,49 часа на околовръстен път на гр. Враца, в близост до ресторант „Лозница", с посока на движение гр. Оряхово, с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага и чрез използване на МПС - товарен автомобил „Мерцедес Спринтер", негова собственост, Г.Д. от гр. Пловдив противозаконно е подпомагал общо 30 чужди граждани да пребивават и да преминават в страната в нарушение на закона.

Обвиняемият Г.Д. не е осъждан. Предстои привличането му в качеството на обвиняем, задържането му  за срок до 72 часа и внасяне  в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Активни действия по разследване се водят под ръководството на Районна прокуратура-Враца, Териториално отделение-Мездра и по друго досъдебно производство, образувано по чл.281, ал.2, т.1, т.4 и т.5 вр. ал.1 от НК.

На  07.12.2023 г. около 19,10 часа на път VRC 1079, км.0.200 на ж.п. прелез на село Руска Бяла, общ.Мездра с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага, чрез използване на МПС - лек автомобил ,,Мерцедес Спринтер", 23-годишният П.П. от с. Арчар противозаконно е подпомагал 22 чужди граждани да пребивават и да преминават в страната в нарушение на закона.

В рамките на проведеното разследване е извършено претърсване и изземване, разпитани са свидетели. Предстои привличането му в качеството на обвиняем, задържането му  за срок до 72 часа и внасяне в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража.

Действията и по двете  разследвания продължават.