Под ръководството на Районна прокуратура – Враца се води разследване за преправяне на резултати от гласуването в село Малорад

31 Октомври 2023 г.

Районна прокуратура – Враца образува досъдебно производство за извършено престъпление против политическите права на гражданите по чл. 169 от НК.

 Наблюдаващият прокурор е дал конкретни указания на разследващия орган за събиране на доказателства във връзка с направена проверка на сигнал, постъпил от РУ на МВР в гр. Бяла Слатина.

 Понастоящем е известно, че около 23,00 ч. на 29.10.2023 г. длъжностно лице от състава на СИК в с. Малорад, област Враца, е преправило резултатите от гласуването на проведени местни избори за кмет и общински съветници.

 Предстоят разпити на свидетели, в това число членове на Общинска избирателна комисия – Борован и кандидат от съответна политическа партия. Ще бъдат изискани записи от налични камери за видеонаблюдение в периметъра около местопрестъплението и назначена видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза.

 Следва да се изяснят всички факти и обстоятелства, относими към предмета на доказване.

 Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до пет години за длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което по какъвто и да е начин преправи резултат от избори.