Обвиняем за грабеж над възрастна жена в с. Бъркачево е предаден на съд от Районна прокуратура - Враца

20 Юли 2023 г.

Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение - Бяла Слатина, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Я.Я. (на 23 години) по дело за извършено от него престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК.

Към м. декември 2022 г. Я.Я. живеел при приятеля си в с. Бъркачево, област Враца. Разбрал, че в съседство самотно живее възрастна жена В.Д.

В Коледната вечер на 25.12.2022 г. обвиняемият отишъл до къщата й и почукал на входната врата. Стопанката чула шум, но не отключила. Тогава той счупил стъклото и влязъл в чуждия имот. Нападнал В.Д., като я блъскал, скубел и нанесъл удари в областта на гърдите.

Пострадалата паднала на пода, а обвиняемият започнал да я души. Установил на врата й връзка с калъф, в който жената държала 3 500 лева. Взел парите, мобилния й телефон, портмоне с 60 лева и избягал.

За случилото се бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112. Пристигналите на адреса полицаи направили оглед на местопроизшествието, а В.Д. била освидетелствана от съдебен лекар.

В хода на разследването е била извършена съдебномедицинска експертиза. Според заключението й на пострадалата са били причинени различни увреждания – оток, кръвонасядания, охлузване, разкъсно-контузна рана.

Всички събрани по делото доказателства по безспорен начин сочат Я.Я. като извършител на грабежа.

Общата стойност на предмета на деянието е 3 646,90 лева, които не са възстановени на пострадалата В.Д.

Понастоящем обвиняемият Я.Я., който е осъждан, е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.