Обвиняеми за измама на мъж с тежко болна дъщеря са с повдигнати обвинения от Районна прокуратура - Враца

7 Юни 2022 г.

Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Мездра, предаде на съд С.Р. и Е.Д. по обвинение за извършено от тях престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 2, вр. чл. 209, ал. 1 от НК.

Обвиняемите С.Н. и Е.Д. живеели в гр. Игнатиево, област Варна. Занимавали се със знахарство и гадателство по телефон и интернет. С цел набавяне на парични средства публикували във вестник „Здраве за всички“ обява за „жената – чудо Елена“. В нея било посочено, че тя открива и премахва негативни влияния, чете Киприянови молитви срещу магии, въздейства чудотворно върху емоционални проблеми, изкоренява зависимости и събира разделени. Към обявата имало отпечатани отзиви от хората, на които е помогнала. Посочени били и телефони за връзка с „Елена“. Обвиняемите се снабдили със SIM карти, които не се водели на тяхно име.

Свидетелят П.П. от с. Елисейна, община Мездра, се грижел за болната си дъщеря. През м. март 2020 г. тя получила усложнения от диабета и здравословното й състояние силно се влошило. Търсели помощ, но нищо не й помагало.

Мъжът попаднал на обявата за лечителката „Елена“. Бил отчаян, че не може да спаси дъщеря си. Решил да се обърне към „лечителката“ и позвънил на един от посочените в обявата телефонни номера. По този начин се свързал с обвиняемите С.Р. и Е.Д. и разказал за проблемите на детето си.

Обвиняемата Е.Д. веднага му заявила, че е направена магия от завист. Уверила го, че ще успее да я развали и дъщеря му ще оздравее, ако изпълни точно нейните указания. Мъжът бил съгласен с всичко. Направил ритуал с паничка вода и превел сумата от 670 лева. Обвиняемите получили парите чрез друго лице, което било неграмотно и не разбрало за какво е използвано.

След получаване на първата сума обвиняемата продължила да звъни на П.П., като му обяснявала, че ще трябват още много пари. Поискала от него да й преведе 3000 лева, необходими за „закупуване на рози за ритуал“. Мъжът й обяснил, че не разполага с такива средства, но Е.Д. успяла да го мотивира да намери начин да събере сумата. Заявила му, че случаят е спешен и трябва да се реагира бързо, ако иска да спаси дъщеря си.

На 13.06.2020 г. П.П. изпратил исканите от него пари на името на обвиняемия С.Р., които по-рано събрал от познати и роднини. Още същия ден сумата била получена.

Междувременно обвиняемата Е.Д. продължила да звъни на П.П. Отново поставила въпрос за плащане, като този път мъжът следвало да преведе 700 лева. Той обяснил, че „вече не разполага дори със стотинки и няма откъде да събере още пари“. След като се убедила, че действително повече няма да получи имотна облага, обвиняемата казала на П.П. да унищожи документите, с които е направил паричните преводи. Отново го предупредила да не казва на никого за разговорите им. Уверила го, че е нужно малко време за оздравяване на детето му.

На 03.07.2020 г. дъщерята на П.П. починала. Мъжът осъзнал, че двамата обвиняеми са използвали болката и безизходицата му и са злоупотребили с тях, причинявайки му имотна вреда.

В хода на разследването на измамата извършителите на престъпното деяние са били установени и привлечени към наказателна отговорност. Делото срещу С.Р.и Е.Д. ще продължи в съда.