Десет месеца затвор за подсъдим, обвинен за престъпления по транспорта, държане на наркотици и отглеждане на коноп

1 Юни 2022 г.

Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Мездра, приключи делото срещу П.Ц., привлечен към наказателна отговорност за извършени от него пет престъпления – управление на нерегистрирано по надлежния ред МПС след употреба на наркотици, в едногодишен срок от наказването му по административен ред, държане на наркотични вещества и отглеждане на коноп. Деянията са квалифицирани по чл. 343б, ал. 3, вр. чл. 26, ал. 1 от НК; по чл. 343в, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК; по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК; по чл. 354а, ал. 3, т. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК и по чл. 354в, ал. 1 от НК.

В периода от 11.06.2021 г. до 01.07.2021 г. подсъдимият П.Ц. няколкократно управлявал лек автомобил след употреба на наркотични вещества. При извършени проверки с тестова система било констатирано, че водачът е под въздействието на различни видове наркотици - канабис, метадон и амфетамин.

Той шофирал, въпреки че бил в срока на изтърпяване на наказанието, свързано с лишаване от право за управление на МПС след санкционирането му по административен ред. Освен това колата, която управлявал – марка „Фолксваген“, не била регистрирана по надлежния ред.

По делото са събрани доказателства за това, че П.Ц. засял и отглеждал 10 растения от рода на конопа в с. Кален, община Мездра. В ползвания от него автомобил и в къща в същото село са били открити – коноп и амфетамин, които той държал незаконно.

След приключване на досъдебното производство срещу П.Ц. делото е било внесено в съда с обвинителен акт.

Подсъдимият се е признал за виновен по всички повдигнатите му обвинения и се е споразумял с прокуратурата. Между страните е било сключено споразумение, което съдът е одобрил. С определение на съда му е наложено едно общо наказание от 10 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпяване и глоба в размер на 250 лева.