Окръжна прокуратура – Търговище беше отличена с наградата в тазгодишното издание на конкурса в памет на италианския прокурор Джовани Фалконе – „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“

8 Декември 2023 г.

Окръжна прокуратура – Търговище беше отличена за съвместната работа на прокурорите в екипа и за техния реален принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, проституцията, детската порнография, корупцията, тероризма и изразената си подкрепа на каузи в полза на обществото, за формиране на хуманни модели на поведение у подрастващото поколение.
Наградата бе присъдена в тазгодишното издание на конкурса в памет на италианския прокурор Джовани Фалконе – „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“, който се организира от общината в Благоевград със съдействието на посолството на Италия от 2009 г. насам. Целта на организаторите е да оценят приноса и да стимулират работата на професионалисти в сферата на правораздаването и сигурността – съдии, прокурори и полицаи, които защитават обществените интереси и авторитета на професията си.
Окръжният прокурор на Търговище Диляна Стоянова и нейните колеги са отличени във връзка с работата им по досъдебно производство за организирана престъпна група, занимаваща се с производство на забранени субстанции. През месец август тази година, в отдалечена стопанска постройка край село Врани кон в община Омуртаг, беше разкрита добре оборудвана лаборатория за производство на наркотични вещества. Установено беше, че лабораторията е снабдена с модерна инсталация с голям капацитет за производство на синтетична дрога, както и битови помещения, пригодени за живеене. В помещенията бяха намерени бидони с прекурсори. Общото количество иззети вещества е над 500 кг.
Трима души – поданици на Кралство Нидерландия, бяха задържани и обвинени като членове на организираната престъпна група. Двама от тях бяха задържани на място в процес на работа по синтезиране на забранени субстанции.
Грамота и плакет бяха връчени на административния ръководител на Окръжна прокуратура – Търговище на официална церемония, провела се в град Благоевград.