ВКС потвърди присъда на ОС Търговище

9 Март 2021 г.

Върховният касационен съд окончателно потвърди присъда на ОС Търговище.

Върховният касационен съд окончателно потвърди присъдата на ОС Търговище, с която К. К. на 35 г. гр. Търговище е бил признат за виновен за извършено престъпление по чл. 248а, ал. 3, във връзка с ал. 2, във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК.

Същият е признат за виновен по внесения от ОП Търговище обвинителен акт за това, че през 2015 г. за период от 4 месеца, действайки като управител на търговско дружество участващо по програма „Подкрепа за заетост“ представял в дирекция „Бюро по труда“ – Търговище неверни данни за назначено на работа в дружеството лице в съответствие с условията по програмата. В резултат на това дружеството получило неправомерно сумата от 5357.20 лева, 85% от която били от фондовете на Европейския съюз, а 15% дофинансирани от българската държава.

За извършеното престъпление съдът е наложил на К. К. наказание „Лишаване от свобода“ в размер на 1 година и 6 месеца и „Глоба“ в размер на 5000 лева.

Отчитайки чистото съдебно минало на осъденото лице съдът е отложил изтърпяването на наказанието „Лишаване от свобода“, като му е определил изпитателен срок от 3 години.