Окръжна прокуратура-Сливен внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо сирийски гражданин, обвинен в противозаконно подпомагане на чужди граждани да пребивават на територията на страната и в причиняване по непредпазливост смъртта на свой сънародник, настъпила при ПТП

5 Май 2022 г.

Окръжна прокуратура-Сливен внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо К.Т. Той е обвинен за това, че противозаконно подпомогнал 10 чужди граждани да преминават и пребивават на територията на страната. Тези действия обвиняемият е извършил с цел да набави облага за себе си. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, вр. ал. 1 от НК.

К.Т е привлечен към наказателна отговорност и за това, че при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е допуснал ПТП, което е довело до смъртта на млад мъж, също сирийски гражданин. След катастрофата К.Т. е избягал от местопроизшествието. Престъплението е квалифицирано по чл. 343, ал. 3, б. „б“, вр. чл. 343, ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

Престъпленията са осъществени на 01.05.2022 г. на участък от АМ „Тракия“, разположен в землището на с. Омарчево, общ. Нова Загора.

По време на разследването е установено, че К.Т. е управлявал лек автомобил „Опел“. С него са се придвижвали още 10 лица - граждани на Сирия и Пакистан, които пребивавали противозаконно на територията на страната. В горепосоченият пътен участък обвиняемият е допуснал самостоятелно ПТП, което е довело до смъртта на един от пътуващите в превозното средство, а други лица са получили различни наранявания.

Предстои Окръжен съд-Сливен да насрочи начален час на заседанието си, което ще бъде проведено по-късно днес.