Районна прокуратура-Сливен задържа за срок до 72 часа трима румънски граждани, обвинени в противозаконно подпомагане на 52 граждани на Афганистан да пребивават на територията на страната

11 Април 2022 г.

Районна прокуратура-Сливен задържа за срок до 72 часа румънските граждани Ю.А., Т.Д. и М.А. Те са обвинени за това, че противозаконно са подпомогнали 52 граждани на Афганистан да пребивават на българска територия, с цел получаване на облага.

Престъплението е осъществено на 08.04.2022 г. в землището с. Дядово, общ. Нова Загора. То е квалифицирано по чл.281, ал.2, т.1 и т.5, вр. с ал.1, вр. с чл.20, ал.2 от НК, тъй като обвиняемите са действали в качеството на съизвършители, а престъплението е извършено с товарен автомобил, в който са били превозвани гражданите на Афганистан.

Ю.А. е обвинен и за това, че при управление на посочения товарен автомобил е нарушил правилата за движение по пътищата. Последвало ПТП, допуснато по непредпазливост, в резултат на което са причинени две средни телесни повреди на две лица. Престъплението е квалифицирано по чл.343, ал.3, б. „а“, вр. с ал.1, б. „б“, предл.2, вр. с чл. 342, ал.1 от НК, тъй като Ю.А. е избягал от местопроизшествието.

Предстои Районна прокуратура-Сливен да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тримата обвиняеми.