Окръжна прокуратура-Сливен приведе в изпълнение присъда от шест години „лишаване от свобода“, постановена на Георги Костадинов за причиняване по непредпазливост смъртта на полицейски служител, настъпила при пътнотранспортно произшествие

14 Ноември 2023 г.

Окръжна прокуратура-Сливен приведе в изпълнение окончателна присъда от шест години „лишаване от свобода“, постановена спрямо Георги Костадинов.Той е признат за виновен за това, че по непредпазливост причинил смъртта на полицейски служител, изпълняващ служебните си задължения по обезпечаване на пътнотранспортно произшествие.

Престъпното деяние е причинено на 02.12.2020 година в землището на с. Радево, общ. Нова Загора.

По време на разследването е установено, че Георги Костадинов е управлявал автомобил със скорост от 109 км/ч при допустима за пътния участък от 90 км/ч. Загубил е управление над него и навлязъл в лентата за насрещно движение. Превозното средство се е завъртяло и се е блъснало в полицейски автомобил, зад който се е намирал униформеният служител. Инерцията на ударения полицейски автомобил е станала причина за настъпилата смърт, премазвайки намиращия се зад него мъж.

След пътнотранспортното произшествие е установено, че подсъдимият е управлявал автомобила с 0.94 промила на алкохол в кръвта.

Наказанието, което е постановено по обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Сливен, е окончателно, тъй като е потвърдено на три съдебни инстанции. Признатият за виновен Георги Костадинов е приведен в старозагорския затвор, където да изтърпи присъдата си.