По искане на Окръжна прокуратура-Сливен бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на С.С., обвинен в причиняване по непредпазливост смъртта на български и афганистански гражданин, настъпили при пътнотранспортно произшествие

1 Ноември 2023 г.

По искане на Окръжна прокуратура-Сливен бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на С.С. Той е обвинен в извършването на две престъпни деяния, осъществени на 26.10.2023 година на Автомагистралата „Тракия“. Първото от тях е за противозаконно подпомагане на 12 граждани на Афганистан да преминават и пребивават на българска територия.Престъплението, което е извършено с лек автомобил, е квалифицирано по чл.281, ал.2, т.4, т.5, вр. ал. 1 от НК.

Второто обвинение за причиняване по непредпазливост смъртта на един от противозаконно подпомаганите афганистански граждани, както и на български гражданин, който също е бил в превозното средство. То е било управлявано от обвиняемия, който е допуснал пътнотранспортно произшествие, в резултат от което е настъпила смъртта на двамата мъже и телесни повреди на други шест афганистански граждани. Престъплението е квалифицирано по чл.343, ал.4, вр. ал.3, пр.6, б.„б“, вр. чл.343, ал.1, б.„в“, вр. чл.342, ал.1 от НК.

Определението на Окръжен съд-Сливен подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Бургас.