Окръжна прокуратура - Сливен предаде на съд сирийски гражданин, обвинен в противозаконно подпомагане на десет чужди граждани да преминават противозаконно през българска територия, както и за причиняване по непредпазливост смъртта на един от тях

28 Февруари 2023 г.

Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд сирийския гражданин К.Т. Той е обвинен за това, че противозаконно е подпомогнал десет граждани на Сирия, Пакистан и Афганистан да преминават през българска територия. Престъплението е осъществено на 01.05.2022 г. на автомагистрала „Тракия“, в землището на с. Омарчево, гр. Нова Загора. Деянието е извършено с лек автомобил, с който десетте мъже са били превозвани, а обвиняемият управлявал без да има необходимата правоспособност. Престъплението е квалифицирано по чл. 281 от НК.

К.Т. е обвинен и за това, че на горепосочените дата и място е нарушил правилата за движение по пътищата и е допуснал пътнотранспортно произшествие, в резултата на което по непредпазливост е причинил смъртта на сирийски гражданин и средни телесни повреди на други двама сирийци и на един пакистански гражданин. След произшествието обвиняемият е избягал, изоставяйки автомобила с пострадалите в него. Престъпното деяние е квалифицирано по чл. 343 от НК.

По време на разследването е установено, че обвиняемият, който е бил регистриран в Регистрационно приемателния център в гр. Харманли, се е сдобил с лек автомобил, въпреки че не е имал правоспособност да управлява такъв. С превозното средство е достигнал до района на гр. Елхово, обл. Ямбол, където е качил десетте чужди граждани. Трябвало да ги откара до гр. София. По време на превоза обвиняемият допуснал самостоятелно пътнотранспортно произшествие, при което управляваният от него автомобил се е преобърнал, довеждайки до смъртта на един и телесни повреди на други трима души.

Окръжен съд – Сливен е насрочил заседанието си за 24.02.2023 г.