Мнение на Окръжен прокурор при ОП-Сливен по повод връщане на делото за банковия обир

12 Февруари 2013 г.

Решението на Апелативен съд – Бургас, с което е постановено връщане на делото за извършения банков обир е злоупотреба с право. Това решение е едва ли не индиция за това, че всички произнесли се на трите инстанции по това дело съдии ...

Решението на Апелативен съд – Бургас, с което е постановено връщане на делото за извършения банков обир е злоупотреба с право. Това решение е едва ли не индиция за това, че всички произнесли се на трите инстанции по това дело съдии не са проявили достатъчен професионализъм, за да установят „недостатъците на обвинителния акт”. Възмутен съм от произнасянето на Апелативен съд – Бургас, още повече, че почти две години от извършване на деянието по отношение на подсъдимия все още няма постановен и влязъл в сила съдебен акт. Решението на Апелативен съд - Бургас е бягство от отговорност. Апелативен съд - Бургас има правомощие да проведе изцяло съдебно следствие и да се произнесе с нов съдебен акт по същество.

Обвинителният акт е публичен и бих го предоставил на всеки. Заявявам, че няма нарушение в досъдебната фаза и при изготвянето на обвинителния акт по делото. Такива нарушения не са били констатирани при внасяне на делото за разглеждане в Окръжен съд – Сливен, при упражнения въззивен контрол върху постановената от Окръжен съд - Сливен присъда, както и от страна на касационната инстанция. Върховния касационен съд при произнасянето си е констатирал единствено нарушения допуснати в съдебната фаза на процеса. Няма претенции от страните по делото, в т.ч. подсъдимия и неговите защитници, за допуснати нарушения в досъдебната фаза и при изготвянето на обвинителния акт, с които да са накърнени процесуалните им права.

Произнасянето на въззивния съд противоречи на принципа за решаване на наказателните дела в разумен срок. Обвинителният акт по делото е внесен на 26.09.2011 г. и е недопустимо след период от общо една година и половина след внасяне на обвинителния акт и произнасянето на три съдебни инстанции, по делото да се констатират „нарушения”, касаещи изготвения обвинителен акт.