Преглед на печата петък – 7 юни 2013 г.

7 Юни 2013 г.

Три ченгета "пропели" за подслушването

Три ченгета "пропели" за подслушването

Трима служители на СДОТО са "пропели" в полза на обвинението по делото за незаконното подслушване, научи вчера "Труд" от разследващия екип. Показанията на ченгетата се пазят в тайна.

От прокуратурата отказват да съобщят и кога точно ще бъде повдигнато обвинение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за това, че е допуснал безконтролното слухтене. Предполага се, че това ще стане в сряда.

Вчера в Съдебната палата в София тръгна слух, че разследването е претърпяло "малък провал." Прекратено било наказателното производство срещу бившия шеф на отдел Четвърти в СДОТО Радко Димитров, наричан още Радко Отвертката. Прякорът му беше даден, след като се разбра, че се опитал с отвертка да изтрие записи на подслушани разговори със сивия "Крайслер".

"Категорично не е прекратено досъдебното производство срещу Радко Димитров и обвинението му не е преквалифицирано", съобщи говорителката на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова. Според нейни колеги слухът за пропадналото обвинение срещу Отвертката е пуснат нарочно, за да омаловажи разследването за незаконното подслушване.

И вчера не се разбра кой адвокат ще брани бившия МВР шеф Цветанов в наказателното преследване. Сред гилдията се спрягаха няколко имена. Всички споменати обаче отрекоха пред "Труд", че ще защитават Цветанов. Самият той също предпочете да запази в тайна имената, които ще се ангажират със защитата му.


Съдът доказа, че МВР е подслушвало незаконно адвокат и клиент

Самуил Димитров

МВР е подслушвало незаконно разговор между бившия военен министър от кабинета "Станишев" Николай Цонев и адвоката му Васил Василев. Това става ясно от решение на Софийския районен съд, съобщи сайтът "Съдебни репортажи". Записаният разговор е проведен дни преди ареста на Цонев през март 2010 г. При задържането му тогава зам. градският прокурор на София Роман Василев го нарече "абсолютен престъпник" и го накара да падне на колене.

Съдебното решение е важно в контекста на разследването за незаконно подслушване, по което обвиняем скоро ще бъде бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Той не спира да отрича, че МВР никога не е подслушвало в нарушение на правилата.

В записания разговор Цонев и Василев, който го защитава и по други дела, си уреждат среща, за да се отидат във Военната прокуратура във връзка с друго разследване. Въпреки че комуникацията между клиент и адвокат е неприкосновена, според Конституцията и Закона за адвокатурата разговорът е записан и приложен по делото за подкуп срещу Цонев, бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров.

Първоначално Василев подава сигнал, че е незаконно подслушван, в Градската прокуратура. Инспекторатът на Върховната прокуратура обаче отказва разследване за евентуални престъпления от длъжностни лица. Заради отказа да се разследват служители на МВР и прокуратурата адвокатът завежда гражданско дело в Районния съд в София. В решението си от края на април съдът постановява МВР и прокуратурата солидарно да платят 1500 лв. обезщетение.

Пред "Сега" вчера Василев обясни, че парите ще бъдат дарени на фондация, която работи в защита на човешките права. "За мен беше важно МВР и прокуратурата да разберат, че имат някаква отговорност".


Съдът решава дали да възкреси делото "САПАРД"

Прокуратурата продължава да държи делата за злоупотребите в САПАРД да бъдат две, въпреки че неотдавна Софийският апелативен съд обяви разделянето им за грешка. Първото - за източването на парите, в момента е само разследване, а второто - за изпирането им, завърши с оправдателни присъди.

Днес обаче Върховният касационен съд (ВКС) ще заседава по искането на прокуратурата процесът за пране на пари да бъде възобновен. Очакваше се с рестарта на делото прокуратурата да настоява то да бъде върнато на фазата на разследването, за да го обедини с това за източването на САПАРД. "Труд" обаче научи, че обвинението е поискало ВКС да върне процеса на апелативния съд. Така обединението ще е невъзможно.

Делата по аферата "САПАРД" бяха образувани, след като задържаните в родината им германци Улрих Райзахер и Михаел Енгелхард съобщиха, че са участвали в схема за източване на европрограмата с бизнесмена Марио Николов. Малко след това срещу Николов започнаха двете разследвания - за източване и за пране на 13 млн. лв., придобити от внос на стари машини, фактурирани като нови.

По първото дело Николов бе осъден на 10 г. затвор, но апелаливният съд отмени присъдата и върна случая на прокуратурата за доразследване. По второто - за пране на пари, Николов бе осъден на 12 г. По него подсъдим бе и предприемачът Людмил Стойков, който бе оправдан на първа инстанция. Когато и това дело стигна до апелативния съд, осъдителните присъди бяха отменени.

Мотивите на съда бяха, че основната пречка да бъдат пълно и вярно установени фактите по обвинението била разделянето на делата на две. Съдиите установиха, че подсъдимите не са превеждали парите от субсидията по САПАРД на свързаното с Николов "Палмигруп" АД, а прокуратурата твърди, че така е ставало "изпирането".

Скандалът с делото достигна връхната си точка през октомври м.г., когато стана ясно, че Стойчо Ненков от Апелативната прокуратура е изтеглил протеста срещу оправдаването на Стойков и Николов. Така той атакува пред ВКС само оневиняването на останалите подсъдими. Тогавашният главен прокурор Бойко Найденов реагира остро на действията на подчинения си и оттегли изцяло протеста. Затова делото така и не стигна до третата инстанция. Това ще стане, само ако ВКС реши да го възобнови.

В искането на прокуратурата за това било посочено, че срещу обвинителя, оттеглил частично протеста, е започнало дисциплинарно дело. Мотивите за възобновяването на процеса били, че апелативните съдии, без да обяснят защо, са приели оневиняващи експертизи. В искането пишело и че съдът неправилно е приел, че щом подсъдимите не са нареждали банкови преводи, са невинни. Най-общо обвинителите твърдели, че съдът не е анализирал всички доказателства и не е направил необходимото, за да изясни истината по аферата "САПАРД".


Няма виновни 1 г. след взрива край Петолъчката

Прокуратурата обвини частната фирма-утилизатор. Фактите обаче сочат към МО

Любомир Денов

Кой е виновен за взривовете край Петолъчката на 5 юни 2012 г.? Една година по-късно прокуратурата мълчи. Цели 8 месеца й бяха необходими, за да повдигне обвинения срещу Десислав Делев и Иван Пеев. Делев е собственик на „Берета трейдинг", фирмата, която е извършвала утилизация на ненужните армейски боеприпаси, а Пеев е шеф на производството в базата „Огралджа-Мараш" край пътния възел Петолъчката.

Двамата са обвинени за това, че в базата не е спазена технологията за унищожаване на мунициите, в резултат на което загинаха трима работници и бяха нанесени поражения както на близкото село Лозенец, така и на околните земеделски масиви.

Още в първите дни след инцидента в медиите се промъкна вестта, че първичната експлозия е станала в цех №1, когато трима работници се опитали да обезвредят бойна част за зенитно-ракетен комплекс „Двина". Още тогава се разбра, че такива муниции липсват в договора на фирмата с МО, съответно експертите й не разполагат с технология за тяхното унищожаване. Това обаче не попречи на бившия вое-ненминистър Аню Ангелов още на третия ден след взрива да обяви от трибуната на Народното събрание, че вина за гафа носи само частната фирма. Въпреки че все още не бе направена никаква експертиза, нямаше и разследване, само военни полицаи с риск на живота си бяха влезли в района на базата, за да измъкнат пострадал работник.

Интересното е, че Ангелов избягваше въпроса дали наистина МО е подало непознати за работниците от базата боеприпаси. Бе категоричен, че в подчиненото му ведомство всичко е наред, вината априори е на частника.

Година след инцидента шефът на „Берета трейдинг" разкрива нови подробности от фаталния 5 юни и от одисеята след това. 346 боеприпаса са били получени тогава в базата от склад на МО. 34 от тях обаче се оказват различни. Бойните глави, за които имало разработена технология за унищожаване, били цилиндрични, зелени на цвят и работата по тях вече била приключила без инциденти. Въпросните 34 бройки били капковидни и сиви. А най-важното - хората в базата не знаели как се унищожават.

Според Делев когато забелязали непознатите муниции, работниците сигнализирали шефа на производството. Той наредил да ги отделят настрани и да изчакат решението на комисия от МО.

А защо изобщо са ги приели? Нашите хора няма как да знаят какво има в сандъците с определени за унищожаване муниции, коментира Делев. Служителят, който получавал опасната пратка от складовете на МО, дори не бил допускан вътре, а оставал на портала. Там човек на военните поемал камиона и го връщал вече натоварен. Такива били порядките в армейските складове от съображения за секретност.

Във фаталния денедин от работнгщите внезапно предложил да обезвредят и непознатите бойни глави. Негов млад колега го спрял: „Нали казаха да не ги пипаме?"

„Абе дай да ги оправим, че ще ни карат в събота и неделя да работим заради тях", отвърнал работникът. И добавил: „Като те е страх, излез навън!" И заедно с още двама вдигнали фаталната бойна глава на струга. Въпреки че машината изобщо не била пригодена за захващане на такъв боеприпас, а камо ли за унищожаване. Как точно е станала белята, никой не знае. Предполага се, че или когато почнали да режат бойната глава, или ако неволно са я изпуснали. Това е причината след взрива от тримата да не е останало почти нищо.

За всичко това има свидетели, твърди Делев. Колеги на загиналите дори заснели непознатите муниции при получаването. Пазят се и договорите за утилизация с МО.

Верижна реакция в случая не е имало, твърди шефът на „Берета трейдинг" по повод на някои спекулации. От силната експлозия детонирал само складът с тротил. Другите складове пламнали от високата температура на разлетелите се осколки. Само в гръмналата бойна глава е имало 12 500 осколки, твърди Делев.

По думите му досега армията е провела две кампании за утилизация. Първата е през 2009 г. след взрива в армейските складове край Челопечене. Тогава били ликвидирани главно муниции, чието унищожаване е добре познато и усвоено от сапьорите.

За втората кампания през 2012 г. останали цели 84 позиции боеприпаси - повечето от които слабо известни и съответно по-опасни. От такива всеки бяга, защото хем са различни, хем са по-сложни, казва Делев. Но друга алтернатива няма - щем ще щем, излишните боеприпаси трябва да се ликвидират.


Десислав Делев, управител на „Берета трейдинг": Истината ще излезе след независима експертиз

- Г-н Делев, как ще коментирате обвинението на ямболската прокуратура?

- Парадоксално е, че ни обвиняват за сбъркана технология, а не отричат наличието на бойни части, които изобщо липсват в договора за утилизация. Това е така, защото прокуратурата се базира не на независими експерти, а на специалисти на МО. Как си представяте, че те ще тръгнат срещу своя министър?! Истината за бойните части ще изскочи след истинска независима експертиза. Много удобно е вината да се стовари върху частна фирма. Как така държавата ще е виновна! Колко бързо бе забравено, че не частник, а именно военното министерство носи вината за експлозията в складовете край Челопечене. А там на крачка от София гръмнаха 5 пъти повече муниции!

- Критикуваха ви, че не е трябвало да се режат фаталните бойни части, а да се взривяват.

- Пак напомням, че тези муниции ги няма в нашия договор с МО за утилизация. Натресоха ни ги, без да знаем дори какво получаваме. Ако някой в армейските складове бе внимавал какво се слага в сандъците, нямаше да има взрив, нямаше да има загинали. Убеден съм!

Вижте, когато на едно заболяване не се постави правилна диагноза, няма как да се определи и вярното лечение. Не само аз, но и колегите ми от бранша сме категорични, че утилизацията отдавна се нуждае от нова законова база. Сегашната все още се опира на схващането, че утилизацията е част от производството на боеприпаси, и затова може да се извършва само от производители. Трябва де се разработи законова уредба за утилизацията като масов индустриален процес. С нашия горчив опит ще настояваме това да влезе в дневния ред на политиците. Длъжни сме пред паметта на загиналите да направим всичко, за да не се допусне отново такъв инцидент.

- Хората от района на инцидента се оплакват от неоправени щети. Така ли е?

- Щетите по 378 пострадали къщи и други сгради са оправени от фирма, наета от нас специално за това. Обектите са посочени от 5-членна комисия на общината, а техните собственици са удостоверили с подписите си, че са доволни от свършената работа.

- Кога ще завърши т.нар. дълбочинно прочистване на района около базата?

- Прочистени са 2/3 от площите, за което досега „Берета трейдинг" плати 1,5 млн. лв. Амбициите ни бяха до края на пролетта да завършим всичко. Почнаха обаче оплаквания на местни жители от шума на контролираните взривове. Затова решихме откритите боеприпаси да се унищожават само във вторник, сряда и четвъртък. Така де факто намалихме взривяванията с 1/2. Обаче това автоматично увеличи с 1/2 и времето за прочистване. Така най-вероятно ще завършим работата до края на годината.

- На пострадалите платени ли са полагащите се застраховки?

- Изплатени са по две застраховки „Живот" - едната е задължителна, а освен нея имат и доброволна, направена от фирмата. Семействата на тримата загинали са получили общо 200 000 лв. Отделно са обезщетенията за пострадалите, платени от „Берета трейдинг". От страна на застраховате-лите не е платена и стотинка по т.нар. имуществено застраховане.

- Вярно ли е, че в някои от складовете са изгорели снаряди на фирма „Сейдж консултанте"?

- Така е. Тази фирма заведе иск на стойност 15 млн. лв. плюс още 30 млн. лв. за пропуснати ползи. Искът обаче е неоснователен, защото се оказа, че към датата на взрива договорът и за съхранение в складовете е бил изтекъл.

С другата фирма, която държеше продукция в складовете, се разбрахме. Върната е близо 40% от продукцията, а за унищожената платихме 700 000 лв.


Слушат 6 ч. СРС на дело срещу бивш антимафиот

Двамата с Андреан са били съученици и поддържат приятелски отношения. Той обаче не знаел с какво се занимава Бузов и категорично отрече да му е носил документи или да му е плащал някакви пари. Според него двамата не са се виждали през последните две години.

След разпита му съдът взе решение да заличи останалите 5 неявили се свидетели по делото, които са в чужбина и не могат да бъдат призовани. Прокурорът Валентин Вълков поиска да бъдат прочетени показанията им на досъдебното производство, тъй като те имат пряко отношение към обвинението. Защитата се противопостави на исканията на прокурор Вълков, а самият Орлин Тодоров заяви, че има противоречия в свидетелските показания и при прочитането им могат да възникнат допълнителни въпроси. Съдът счете, че не е налице нито една от хипотезите, представени от прокурора за прочитане на показанията.

Бе дадено право на Тодоров да даде обяснения по повдигнатите му обвинения. Той обаче отказа. Очаква се днес да започнат пледоариите.


Съдът потвърди присъдата от 12 години затвор за бащата на Сашко

Софийският апелативен съд (САС) потвърди изцяло осъдителната присъда на Благоевградския окръжен съд за Костадин Тасев от Сандански, блудствал с 2-годишния си син Сашко.

Той бе осъден на 9 юли миналата година да лежи 12 години в затвора. Тогава той бе признат за виновен в това, че на 14 и 15 февруари 2010 г. е извършил блудствени действия с неустановен твърд предмет спрямо 2-годишния си син Александър.

Бащата, който е подсъдим и за причиняване на средна телесна повреда на малолетното си дете, все още не е окончателно осъден.

Той може да обжалва присъдата на САС пред Върховния касационен съд (ВКС).

Детето бе прието през февруари 2010 г. в "Пирогов" в тежко състояние. Извършена му бе животоспасяваща операция.

Психолозите на МВР констатираха, че Костадин Тасев е личност, която се характеризира с липса на съдържателни и жизнени цели и стремежи, съчетано с емоционална хладност, егоцентричност и дистанцираност, спрямо околните.


Аферата "Майбах"изрови 83 танка

В Германия ни се смеят - за тяхната прокуратура такова престъпление няма

Ралица Николова

Шест години след като гръмна скандалът с откраднатия от южната ни граница танк "Майбах", процесът започва отначало във Военния съд в Сливен.

При първото му гледане зам.-командирът на ямболското поделение 24200 Алексей Петров и германецът Томас Гмайнер бяха осъдени на по 4 години затвор и да платят общо 1,956 млн. лв. на Министерството на отбраната за танка. На третия подсъдим - Матеус Майер, съдът даде 3 години условно.

Военно-апелативният съд обаче откри груби пропуски в разследването и върна делото на старта. Военният съд ще заседава по него на 24 юни.

Главните герои са същите. Новият обвинителен акт е написан от същия военен прокурор - Ташко Стаматов от Ямбол, пред съда пак ще застане Алексей Петров, вече майор от резерва. Двамата чужденци ще бъдат съдени задочно, тъй като успяха да заминат за родината си, а германският съд отказва да ги предаде на българското правосъдие.

"И обвиненията са същите - за кражба на танк и за опит за кражба на втори", обясни зам.-шефът на Военната прокуратура полк. Христо Тинев.

Танковете са германски, от Втората световна война. Те са вкопани по границата с Турция като огневи точки по времето на Студената война. Тезата на прокуратурата е, че българският офицер се е сговорил с чужденците. Те успели да изкопаят първата военна машина "Щурмгешуц" в края на 2007 г. и дори да я изнесат от страната с кораб по Дунав. Два месеца по-късно, в началото на декември 2007 г., когато опитали да изровят втория танк "Панцер V", ги заловили. Двата танка, като повечето германски машини, били с прочутите двигатели "Майбах". Оттам случаят доби популярност като аферата "Майбах".

Още по време на първото дело прокурор Стаматов призна, че откраднатият и уж продаден танк не е открит, нито има доказателства как е станало това. Скандалът обаче гръмна точно заради него. Някои твърдят, че произведеният през 1943 г. "Щурмгешуц" бил личен подарък от Хитлер на царицата майка Йоанна, с посвещение на табелка от вътрешната му страна. Затова машината била известна като "Царицата". На първия процес свидетел на обвинението разказа тази история, но призна, че я чул по време на лов.


Цената падна от 1 млн. евро на 40 000 лв.

Приложената тогава експертиза, направена от проф. Божидар Димитров, оцени танка на 1 млн. евро заради голямата му историческа и колекционерска стойност.

Сега има нова експертиза, направена по указания на Военно-апелативния съд. По нея са работили специалисти по този вид машини и експерти от Военноисторическия музей. Тяхното заключение е, че танкът струва 40 хиляди лева, тоест 50 пъти по-евтино от първоначалната му оценка. Всъщност от машината е останала само ръждясалата метална коруба, тъй като оборудването му е откраднато.

Марина Ангелова, адвокат на Алексей Петров, е доволна от новата експертиза, защото тя доказва, че оставените на произвола танкове по южната ни граница, от които са останали само корозирали железа, струват колкото скрап.

Иначе новият обвинителен акт не се различавал съществено от първия. "Има "представи", хипотези на прокурора за разни срещи, за които няма никакви доказателства", допълни адвокат Ангелова.

"Мен не ме вълнува, че оценката на танка е паднала драстично. Аз танкове вкъщи нямам. Абсолютни глупости са приказките за "Царицата". Станахме за смях в Германия. Тамошната преса писа много. А един вестник - Donau Kurier, предположи, че Хитлер е подарил танка на българската царица, защото е искал да създаде... българско поколение. Просто ни се присмиват! Много е обидно... Но важното е, че през 1943 г. ситуацията за Германия е променена и всеки танк е бил нужен - заяви Петров. - Грешката ми е, че пет пъти съм обучаван като български офицер в Германия за преводач на Инспекцията по контрол на въоръжението към Генералния щаб, че зная немски, че не съм наказван, че си обичах работата".

С Томас Гмайнер се запознали през лятото на 2007 г., когато в поделението пристигнала делегация начело със зам. военния аташе на Германия Шатауер и музейни работници от родината му, заедно с шефове от ръководството на армията ни. Делегацията искала да разгледа предстоящите за унищожение танкове, повечето от които вече били и бракувани. Целта била някои от тях да бъдат реставрирани в Германия и да останат в музеите там.


За генщаба машините са излишни

Командирът на поделение 24200 подп. Иван Томов наредил на заместника си Петров да покаже на делегацията вкопаните машини, защото единствено той знаел немски. Тогава майорът за първи път видял шефа на танко-техническия музей в Германия Томас Гмайнер, един от най-добрите познавачи в света на немските военни машини от Втората световна война.

"Това беше. Ето тази среща. Шокиран съм. На посочените дати, когато уж са станали кражбата и опитът за кражба, аз бях на работа в поделението", твърди Петров. Той представя армейски документи отпреди десетина години, от които се вижда, че от машините не е останало нищо, освен кухи ръждясали коруби.

По случайност преди "разкритията" и последвалия арест сам началникът на Генералния щаб ген. Златан Стойков изпратил докладна до тогавашния военен министър Веселин Близнаков с предложение част от танковете да се дадат на Германската фондация за културно наследство, която иска да ги реставрира и съхрани. "Танко-огневите точки са обявени за излишни за Българската армия и са в списъка на излишните материални средства от 1 юни 2007 г." - пише генералът.

Петров твърди, че никой в армията няма представа колко са вкопаните танкове. Като доказателство сочи факта, че по време на делото били извадени всички танкове по границата - при официално заведени 38, били изровени 83 танка!

"Танковете не растат като дърветата. Това само доказва колко са били заинтересовани армията и министерството и колко са били ценни за тях машините!", казва Петров.


"Хайл Хитлер" по телефона

След посещението си у нас през лятото на 2007 г. Гмайнер отново се върнал заедно с приятеля си пенсионер Матеус Майер. За ужас на двамата били арестувани, а след като ги пуснали, германците се изпокарали и се разболели. Накрая били извикани в частен дом и военен следовател в отсъствието на адвоката им ги притиснал да признаят за престъплението под заплахата от 10 години затвор. След това избягали. Това твърдеше вече покойният им адвокат Румен Бянов. "Още като разбрахме, че никой не се интересува от истината, избягахме", каза по-късно Гмайнер.

Обвинението срещу него поддържа тезата за "съмнителните му нравствени устои". Доказателството за това е, че когато звънял мобилният му телефон, на дисплея се изписвало "Хайл Хитлер". После се доказа, че телефонът не е негов, а на поляк.

Междувременно генералната прокуратура на Германия изпрати писмо до българското обвинение, в което заявява, че за нея такова престъпление не съществува, тъй като има "доста съмнения по обвиненията".

Освен това в Германия това се води кражба на вещ без надзор и давността за нея е изтекла. От Германия двамата задочни подсъдими се заканиха, че ще съдят държавата ни в Страсбург. Петров пък чака само оправдаването си, за да заведе дело срещу Военната прокуратура.


Фактури от отвъдното

На “Илиянци” фалшивите документи вървят за левчета

Фактури от отвъдното си купи наш репортер под прикритие от "Илиянци". Срещу десет лева той се сдоби с фалшив документ за закупено облекло за 400 лева. Сделката стана с човек от петте ромски клана, които въртят този бизнес на най-голямото столично тържище.

Измамникът Боби, който направи сделката, притежава печати на куп фирми, сред които и на погребална агенция. До фактурите менте често прибягват полицаи и военни, които имат право на определени суми за дрехи. Те предпочитат да използват парите за друга цел и затова търсят документ.

Само в рамките на 2 часа пред очите на репортера менте фактури купиха десетки мъже.

Схемата е стара, действа от години и никой досега не я прекъсвал, коментират спецове.

Роми продават фалшиви документи за милиони под носа на униформени


Полицаи точат пари с фактури менте

5 клана държат измамите с касови бонове, продават по 50 на ден

Димитър Илиев

На вниманието на МВР и НАП - само за 10 минути екип на "Стандарт" успя да си купи фалшива фактура за 400 лева срещу десетачка. Без пазарлък, без предварителни уговорки. В рамките на още 2 часа екипът ни стана свидетел на продажбата на още десетки документи менте за над 10 000 лева.

Гигантска измама с фактури менте успешно храни 5 ромски клана вече няколко години. Все още номерът с фалшивите фактури минава, особено във фирми, където има огромен документооборот, както и в държавните структури. Става дума за военни, полицаи и учители, които чрез фалшиви фактури осребряват допълнителните си пари за облекло. Документите менте се ползват от служители на ниско и средно ниво, които трябва да осчетоводят пред шефа си някакъв разход. Затова и в 90 на сто от случаите записаните разходи са между 500 и 1000 лв. При държавните служители сумите се въртят около 400 лв. - колкото се дават обикновено за дрехи годишно. Схемата е стара, действа от години и никой досега не я прекъсва. Последната акция срещу фалшивите фактури е от 14 юни 2012 г. Тогава са хванати 48 броя фактури менте, издадени от 2 фирми, както и 140 касови бележки. Арестуваните тогава роми са задържани за 24 часа и след това са пуснати на свобода. Проблемът е, че те дават фактурата празна, с фискален бон. Докато обаче тя не бъде попълнена с всички атрибути - стока, цена, имената на получаващата фирма и подписите, тя не се смята за официален документ, за който може да се твърди, че е неистински, коментират юристи.

Да си купиш фактура от "Илиянци", където се продават тези документи, не е толкова лесна работа. В 10 сутринта пред входа на пазара е празно. Едва на 300 метра към стадион "Локомотив" се вижда първата мургава жена, която гледа очакващо. "Фактура?", пита тя, след като вижда, че се насочвам към нея. Готова е да ми я даде срещу 2 лв. "За колко лева искаш, момче?, пита тя. "Дай за 400. Трябва едни пари за дрехи да осребря, военен съм", разказвам й аз измислена легенда. "Не искаш ли за 540 лв., такава имам", продължава пазарлъка жената. "Не ми трябва за толкова, какво да кажа на шефовете - дали са ми 400 лв., аз им нося документ за 540 лв.", настоявайки за моята сума. След това става ясно, че тя трябва да отиде при нейните "босове". Явно има нещо изостанало за 540 лв. "Ако ти трябва за точна сума и от днес, отиди ей при оная дебелата отсреща", насочва ромката. Така стигаме второто ниво на схемата. Това е известна жена на пазара, която се представя като Румяна. 45-годишната ромка е много загрижена за моя проблем, но и тя трябва да отиде при "шефа". Очевидно и двете ромки в "преддверието" на схемата са само посреднички, които взимат някакъв процент. Докато се бутам сред фактураджиите, попадам на човек с очила, който е с побеляла коса... "Шефе, колко ще ми струва фактура за 400 лв.", питам и него. "Не по-малко от 15 лв.", отвръща ми той, след като 20-ина секунди ме оглежда оценяващо. "Преди теб друга жена ми я даваше за 2 лв., сега ти скачаш на 15 лв.", пазаря се и аз. "Толкоз е момче, я ела по-навътре, че е пълно с полиция", казва той и се шмугва между сергиите. В този момент се връща Румяна, която вече е проверила, че нямам опашка и му подсказва с поглед, че съм надежден клиент. Тогава разговорът ни тръгва отново. "Не те знам какъв си, но стой тук малко, ще ти донеса документ", казва шефът. С помощта на Румяна цената вече е 10 лева. След кратки обиколки до няколко автомобила, скрит зад сергиите бял бус и срещи с още двама роми възрастният мъж, минавайки покрай мен, ми пъхва в ръката свитък хартия. Отваряйки го, виждам, че това е фактурата. Вътре има и касов бон. Фирмата, издател на фактурата, е ЕТ. Мъжът, въртейки се около мен, пък си чака договорените 10 лева. "Тръгвай си, това е", нетърпелив е вече възрастният мъж, който ме насочва да си ходя към паркинга за автомобили. Тръгвайки си, чувам разговор на жените ромки, от който разбирам, че възрастният мъж с очилата е баш шефът им - Боби. Фирмите му също се казват така - "Боби-Любка Величкова", "Боби-транс фрут".

Само в рамките на 2 часа освен мен фактури купиха десетки други мъже. Повечето от тях бяха напълно наясно как се действа с ромите. Никой от тях не мина по нашата схема. Те директно казваха суми на ромките и след по-малко от 5 минути получаваха фактурите от Боби. Сумите, само които ние чухме, надхвърлиха общо 10 000 лева.

В стоковия пазар твърдят, че измамата с фактурите се прави от няколко години и че полицаите са наясно, но не предприемат никакви мерки. "Дори напротив - имало е случаи, в които са ги предупреждавали, че колегите им от Икономическа полиция тръгват на проверки", разказват таксиметрови шофьори, които стават свидетели на измамите. Те твърдят още, че са подавали и сигнали до НАП, но реакцията е била спешна проверка и съставяне на няколко акта.


Купуват алкохол с документ за химикалки

Освен фирми, които пазаруват цели тестета с фалшиви фактури, сред клиентите са и държавни служители. "Най-често това са служители на МВР, МО и образованието, които получават служебни пари за облекло", казват експерти. Полицаите взимат по 400 лв. на година, срещу което трябва да си купят цивилни дрехи за ежедневието. Военните от Министерството на отбраната особено по-високите чинове взимат по 100 лв. за костюм. Ако имат от предишна година, трябва да си набавят фактура, с която да осребрят сумата. В образованието също взимат по 330 лв. за облекло. Фалшивите фактури масово се използват и за осчетоводяване на разходи за банкети и дружески запивки. Понеже няма как официално да изпишеш, че си купил 10 бутилки алкохол в детско заведение, шефовете изписват парите с фактури за пособия за децата, твърдят източници на "Стандарт". Частните фирмите използват фактурите ментета, за да изпишат разходи, които не са направили. Така намаляват дължимото ДДС към бюджета. Това обаче не е толкова лесно, колкото изглежда, защото в момента, в който от НАП засекат, че се използва фактура от фирма, нерегистрирана по ДДС, бирниците не признават данъчния кредит, обясниха вчера от НАП. В агенцията имало списък от над 30 фирми, които се използват за фалшиви фактури.


Последната акция е отпреди година

Последната голяма акция срещу фалшиви фактури на националната агенция по приходите, СДВР и Главната инспекция по труда е от 14 юни 2012 г. Тогава няколко екипа атакуват тържището "Илиянци". Проверката открива 48 празни фактури и 140 касови бележки от фискални устройства, които нямат дистанционна връзка с НАП. Върху фактурите са поставени печатите и данните на две фирми, като същите данни са отпечатани и върху продаваните касови бележки.

Цената на стоките, отразена в бележките, е от 50 до 1000 лв.

Задържани са петима души, които престояват в ареста 24 часа. След това те са освободени. "Повечето от тези хора имат криминални регистрации за измами, но в съда обвиненията им падат, защото на практика не са използвали документ с невярно съдържание за измама. Можем да гоним единствено тези, които вече са използвали фалшивите фактури за спестяване на данъци", казват от НАП.


Мамят с фирма за погребения

На адреса й има още 4 дружества - фантоми, продадени на безимотни роми

Ромите, издаващи фалшиви фактури, мамят клиентите си с различни фирми. Най-голямата от тях е за надгробни плочи. Ромите твърдят, че досега никой не е пропищял от това, че отчита пари за дрехи с фактури за други стоки. Проста проверка обаче може да разкрие, че с костюми и обувки за купувани от магазин за надгробни плочи и урни.

Фактурите менте заедно с касовия бон се издават от "Боби-Любка Величкова" ЕТ. Макар това да е едноличен търговец, който не се е пререгистрирал в ЕООД до края на 2011 г., това не е чак такъв проблем. Дружеството е регистрирано още през 1998 г., а през април 2011 г. е пререгистрирано в Агенцията по вписванията. Няма оборот от 70 000 лв., колкото е прагът за регистрация по ДДС. Фирмата очевидно е истинска и не е крадена от друг, установи проверка на "Стандарт". Неин собственик е 53-годишната Любка Иванова Величкова. Дружеството е регистрирано на адреса й в столичния кв. "Орландовци", ул. "Градините" номер 3. На същия адрес има още 4 фирми, които очевидно нямат нищо общо с Любка и са фантоми.

"Блаже Величка Драганова" се занимава със селскостопанска продукция, "Изотермо билдинг" печели от ремонтни услуги и облицовки, "Тихе Т" е за производство на битова химия, а "Металскраб - Лидия Каменова" е за посредничество с разнообразни стоки. Вероятно и четирите бълват фалшиви фактури, смятат експерти. Според тях дружествата са продадени на безимотните роми, за да се спасят от дългове към държавата. Всъщност на ул. "Градините" 3, която се намира на края на София и граничи с полето, има ромско гето.


Вършим всичко без проблеми

Собственичката на фирмата, която издава фалшивите фактури, заработва средства и по друг начин. Екип на "Стандарт" я откри на служебен телефон на името на фирма за надгробни плочи в София.


Собственичката Любка Величкова пред "Стандарт"

- Търся Любка?
- Да.

- Трябва ми надгробен паметник. На стоковия базар "Илиянци" ми дадоха вашия телефон.
- Добре, ние правим каменоделски неща. Но кой ти даде номера ми точно.

- Даде ми го една жена - Велина се казва. Подаде ми бележка с името на фирмата.
- Ами, трябва да се видим, да ми кажеш какво искаш.

- С кого работиш - с мъжа си ли?
- Не, той почина, сега съм с двамата ми синове.

- Знаеш ли, че твоята фирма издава фалшиви фактури?
- Къде това?

- На "Илиянци". Като поискаш фактури и ти дават на твоята фирма.
- А, не знам такова нещо. Ако нещо синовете... Ама, да не е станало проблем някакъв...

- Ти с роми ли работиш?
- Да, обади се и всякаква работа ще ти свърша, синко.


Тайно и тихо при Борисов: Дали още 31 млн. за камери за незаконно следене

Поръчка от 17 млн. лв. за 178 нови устройства мистериозно нараства на 48 млн. в последния работен ден на кабинета на ГЕРБ

Христина Теодосиева