Окръжна прокуратура –Русе ръководи досъдебно производство във връзка с организирана престъпна група за държане, транспортиране и продажба на маркови стоки без съгласието на правопритежателя

14 Декември 2022 г.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Русе, с участието на полицейски служители от Отдел „Център-Север“ и отдел „Киберпрестъност“ при ГД „БОП“ – МВР, е започнало разследване по досъдебно производство за извършени в периода от месец август - октомври 2022 год. на територията на гр. Русе и гр. София престъпления по чл. 172б от НК и чл. 321, ал. 2 от НК.

До момента в хода на разследването са проведени претърсвания на четири имота в обл. Русе и четири МПС. Данните сочат, че съществува организирана престъпна група (ОПГ), действала на територията на гр. Русе и гр. София, която се е занимавала с държане, транспортиране и продажба на маркови стоки (дрехи, парфюми и др.) без знанието и разрешението на правопритежателите им. От тази дейност са генерирани финансови средства.

Установени са шест лица, чиято дейност е предмет на разследване, като към момента трима от тях: П.Д – на 56 г., Й.А. – на 58 г. и Б.Б – на 46 г., са привлечени като обвиняеми за извършени престъпления по чл. 172б, ал. 2 от НК и чл. 321, ал. 3 вр. ал. 2 от НК и спрямо всеки от тях е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева.

В процес на извършване са ОИМ и процесуално-следствени действия за установяване и разграничаване ролите на всеки един от участниците в престъпната дейност и трайните престъпни взаимоотношения.