Окръжна прокуратура – Ловеч предаде на съд обвиняем за  даване на подкуп на длъжностно лице

28 Юли 2023 г.

Окръжна прокуратура – Ловеч предаде на съд обвиняем за  даване на подкуп на длъжностно лице

       Окръжна прокуратура – Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу 61-годишен обвиняем за това, че е дал подкуп на длъжностно лице - престъплението по чл. 304а, пр.3, във вр. с чл.304, ал.1, пр.3 от НК.

     Обвинението срещу Н.П. е за това, че около 08,45 часа на 07.03.2023 г. в сградата на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД – гр.Ловеч, пред заседателната зала на ТЕЛК при същата болница, е дал подкуп - парична сума в размер на 300 лева на лекар, в качеството й на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение - Председател на ТЕЛК при МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД – гр.Ловеч, за да извършат тя и останалите членове на тази ТЕЛК – двама лекари, действие по служба - да му издадат експертно решение с по-висок от действителния процент трайно намалена работоспособност.

      Обвиняемият бил с влошено здравословно състояние и имал право да бъде пенсиониран по болест поради заболяванията си. На 07.03.2023 г. той трябвало да се яви пред ТЕЛК. Въпреки, че имал заболявания, решил да даде 300 лева на ТЕЛК-комисията, за да му дадат по-висок процент и да вземе пенсия. Парите поставил в плик, който мушнал между сгънатите на две документи. Когато дошъл неговия ред, той дал документите на председателя на комисията. При разгъването на документите от тях изпаднали парите, а лекарите веднага съобщили за случая на полицията.

      Делото е насрочено за разглеждане от Окръжен съд Ловеч за 11.09.2023 г.

      * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.