Окръжна прокуратура – Ловеч предаде на съд непълнолетен за убийство на жена, за влизане в чуждо жилище, за кражба и за противозаконно отнемане на два автомобила

1 Юни 2023 г.

Окръжна прокуратура – Ловеч предаде на съд непълнолетен за убийство на жена, за влизане в чуждо жилище, за кражба и за противозаконно отнемане на два автомобила

         Окръжна прокуратура – Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу 16-годишен обвиняем  за убийство на 72-годишна жена, за влизане в чуждо жилище, за кражба и за противозаконно отнемане на два леки автомобила, собственост на пострадалата. Той е извършил престъпленията като непълнолетен, но разбирайки свойството и значението на извършеното и можейки да ръководи постъпките си.

       На 12.06.2022 г., около 03.30 - 04.00 часа, в гр.Ловеч, в местност „Синан тепе“, обвиняемият решил да отиде до къщата на пострадалата, тъй като знаел, че тя има два автомобила, които искал да управлява.  Колите били заключени, затова той влязъл в чуждото жилище, като употребил за това сила и ловкост - скъсал мрежа за прозорец и се прехвърлил през прозорец, водещ във вътрешността на къщата.

        Докато жената спяла, той намерил в една от стаите и взел чужди движими вещи - мобилен телефон на стойност 295,20 лева, 50 лева и двата  контактни ключа за леките автомобили, които отнел от владението на пострадалата, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

       По същото време  К.Д. се събудила. Тогава обвиняемият умишлено я умъртвил, като ѝ нанесъл удар с взет предварително, за тази цел, метален предмет в областта на главата, с което ѝ причинил черепно-мозъчна травма, несъвместима с живота. Убийството извършил с цел да бъде улеснено извършването на престъпление – противозаконно отнемане на два автомобила и да бъдат прикрити извършени от него други две престъпления - влизане в чуждо жилище и кражба.

        След това, обвиняемият излязъл обратно през прозореца и  противозаконно отнел чужди моторни превозни средства – два леки автомобила „Тойота Рав 4” и “Фолксваген Голф“, собственост на К.Д., паркирани пред къщата, на обща стойност 6203 лева. Обвиняемият отворил с откраднатите ключове автомобилите, като управлявал в гр. Ловеч и с. Александрово първо единия от тях, а после и другия.

         Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

 

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.