Районна прокуратура – Ловеч предаде на съд 37-годишен обвиняем, изнудвал и скрил документи на мъж, с цел да набави за себе си имотна облага

23 Януари 2023 г.

Районна прокуратура – Ловеч предаде на съд 37-годишен обвиняем, изнудвал и скрил документи на мъж, с цел да набави за себе си имотна облага

         Районна прокуратура – Ловеч внесе в Районен съд – Луковит обвинителен акт срещу 37-годишен обвиняем, изнудвал и скрил документи на мъж, с цел да набави за себе си имотна облага. 

         Обвинението срещу Т.Й. е за това, че в периода  от началото на юли 2021 г. до 05.10.2021 г. в гр. Луковит, Ловешка област, при продължавано престъпление, в дома си, с цел да набави за себе си имотна облага, принудил И.Г. да претърпи нещо против волята си, като за това употребил сила и заплаха. Обвиняемият принудил пострадалия да живее в неговия дом и да спи навън, да вози него и семейството му с автомобила им в страна, да проси пари и да му ги дава, както и да му дава сумите от социалната помощ, която получава. С действията си той му причинил имотна вреда в размер на 100 лв. (размера на социална помощ, който И.Г. получавал). Т.Й. е предаден на съд и за това, че скрил чужди документи – личните документи на И. Г.  (лична карта и шофьорска книжка), с цел да набави за себе си имотна облага. Престъпленията са квалифицирани по  чл.214  ал.1вр.чл.26 ал.1  и по чл.319  ал.1 вр.чл.26 ал.1 от НК.

         Пострадалият срещнал обвиняемия и съпругата му  през лятото на 2021 г. в селото в което живеел. Т. Й. му предложил да им стане шофьор и да живее при тях, като ще му дава 20 лв. на ден и кутия цигари. Пострадалият мъж тръгнал с тях без да уведоми близките си. Когато пристигнали в гр. Луковит, обвиняемият прибрал документите на И.Г. и го заставил да живее в дома му, като нощува на двора. Давал му само по един кренвирш или наденица на ден. Искал да вози него и семейството му из цялата страна. В градовете го карал да проси пред големите вериги магазини, след което му взимал парите. Не му давал да се прибере в дома си, посягал да го бие и го заплашвал. Насила му взел месечната социална помощ от 100 лв, която получавал и настоявал И.Г. да му припише къщата си. След като бил обявен за издирване от близките му, И.Г. бил установен на 05.10.2021 г, когато придружен от обвиняемият, трябвало да подаде  документи за социална помощ.

         Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.