Окръжна прокуратура – Ловеч предаде на съд обвиняем, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил  смъртта на легнал на пътното платно мъж

24 Юли 2023 г.

Окръжна прокуратура – Ловеч предаде на съд обвиняем, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил  смъртта на легнал на пътното платно мъж

        Окръжна прокуратура – Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняем  за това, че при управление на лек автомобил нарушил правилата за движение, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на легнал на пътното платно 31-годишен мъж.

       Обвинението срещу А. М. (на 72 години) е за това, че на 20.11.2022 г. около 20.24 ч., в гр. Ловеч, по ул.“Цар Иван Александър“, при управление на лек автомобил марка „Ауди“, нарушил правилата за движение по пътищата, като се е движил със скорост от 70 км/ч, при максимално допустима скорост в населено място - 50 км./ч, и по непредпазливост причинил смъртта на Н. С., като деецът е избягал от местопроизшествието - престъпление по чл. 343 ал. 3, във вр. с ал. 1, б. „в“, във вр. с чл. 342 ал.1 НК.

      Пострадалият Н. С. бил употребил алкохол и се прибирал към дома си, като вървял по тротоара, но след това легнал по гръб на пътното платно, което бил правил и друг път. В този момент, обвиняемият се движил с автомобила си, със скорост от 70 км/ч и преминал през тялото на легналия в неговата пътна лента пострадал. Обвиняемият не спрял на мястото на произшествието и продължил пътя си, но други участници в движението съобщили на тел. №112 за инцидента. Пострадалият мъж бил откаран в МБАЛ-Ловеч, а след това транспортиран в УМБАЛ „Георги Странски“-Плевен, където същия ден починал.

        Разпоредителното заседание по делото е насрочено за 17.08.2023 г.

        * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.