КРУПНА ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА РАЗКРИТА ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА - ЛОВЕЧ

14 Юли 2023 г.

КРУПНА ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА РАЗКРИТА ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА - ЛОВЕЧ

     Под ръководството на Районна прокуратура - Ловеч, криминалисти от РУ Троян със съдействието на служители от ОД МВР - Русе за броени дни разкриха телефонна измама на крупна стойност. Семейство от Троян - мъж на 68 и жена на 64 години, са въведени в заблуждение по познатата измамна схема - „оказване на съдействие на МВР“.

     На 9 юли, в интервала от 15.00 до 19.00 часа, двамата, чрез телефонни обаждания от непознати, представящи се за полицаи, са измамени като са предоставили пари в различни валути и около 200 грама златни накити на обща стойност 48 000 лева.

   На 11 юли, след проведени оперативно-издирвателни мероприятия от служители на РУ МВР - Троян, е задържан 22-годишен от гр.Троян, криминално проявен и осъждан. В хода на последвалите процесуално-следствени действия от жилище, обитавано от лицето, са иззети вещи и предмети, имащи отношение към действията му в качество на «муле».

    На 12 юли със съдействието на криминалисти от ОД МВР - Русе е задържан криминално проявен и осъждан 32-годишен мъж от гр.Русе. При последвалите процесуално-следствени действия в жилище, обитавано от него, са открити и иззети 3 СИМ карти, 10 мобилни телефона, 44 импулсни карти и компютърна конфигурация. Мъжът доброволно е предал паричната сума и златните накити, отнети от пострадалото семейство.

    Двамата мъже са задържани за срок до 24 часа. В РУ МВР - Троян е образувано досъдебно производство и се установява съпричастността им към извършени на 09 юли други 3 телефонни измами на територията на община Троян.

     Работата по случая продължава под ръководството на Районна прокуратура -Ловеч.