Прокурори, следователи и съдебни служители от Окръжна и Районна прокуратури излязоха на протест пред Съдебната палата в град Ловеч

2 Май 2023 г.

Прокурори, следователи и съдебни служители

от Окръжна и Районна прокуратури излязоха на протест

пред Съдебната палата в град Ловеч

          Прокурорите и съдебните служители от Окръжна и Районна прокуратури, и следователите от Окръжен следствен отдел при ОП - Ловеч, излязоха на протест пред Съдебната палата в град Ловеч.

          В изявление пред националните медии – БТА и БНР, Окръжният прокурор на ОП – Ловеч – Валентин Вълков посочи, че по този начин ние изразяваме своята съпричастност към Главния прокурор като обект на тежко умишлено престъпление. Така ние искаме да покажем на обществото и своето възмущение затова, че не може в 21-ви век в една цивилизована европейска държава, някой да извършва терористичен акт срещу представител на висшата съдебна власт в лицето на Главния прокурор, като следва да се отчете и факта, че в автомобила му са пътували неговата съпруга и двете му деца. И ако това тежко умишлено престъпление беше завършило по най-лошия начин, трябва да си дадем сметка колко лица щяха да пострадат, в това число и служители на НСО.

          По този начин ние показваме на обществото, че не можем да се връщаме към 90-те години, когато почти всеки месец се случваха аналогични посегателства върху граждани на страната, без значение дали са били от криминалния контингент или представители на правоохранителните органи или съдебната система.  

          Не се чувстваме застрашени, но не можем да игнорираме това, което се е случило, т.к. това е прецедент за последните 23-24 години. Това е единственият случай на посегателство срещу представител на висшата съдебна власт в последните 30 години.

          Административният ръководител на ОП – Ловеч подчерта, че прокурорите и следователите ще продължат да се занимават с разследване на престъпления и предаване на извършителите им на съд, каквото е нашето задължение, като по този начин ще следваме целта си да опазваме интересите на обществото.