Даниела Балабанова, БТА Срещи с граждани и ученици организира Окръжната прокуратура в Ловеч във връзка с Деня на българската конституция и на юриста

16 Април 2023 г.

Даниела Балабанова, БТА

Срещи с граждани и ученици организира Окръжната прокуратура в Ловеч във връзка с Деня на българската конституция и на юриста

Тази седмица Окръжната прокуратура в Ловеч организира Дни на отворените врати в Троян, Тетевен, Луковит и областния град. Инициативата е във връзка с Деня на българската конституция и на юриста – 16 април, каза за БТА окръжният прокурор Валентин Вълков.

В няколко последователни дни прокурори и следователи на срещи с граждани и ученици са им разяснявали дейността на следствието и прокуратурата, отговорили са на техни въпроси. Целта на „отворените врати“ на Съдебната палата и на срещите е превенция сред младите хора, като бъдат запознати с престъпленията и последствията от тях.

Една от най-актуалните теми при разговорите с младежите е била борбата с наркоразпространението, тъй като има бум на тези престъпления, посочи Вълков.

По думите му по всички 11 случая с нарколаборатории, които бяха разкрити в края на 2020 г. и през 2021 г., разследването е приключило и има влезли в сила присъди. Според отчета на прокуратурата през изминалата година престъпленията, свързани с разпространението на наркотици, са били 90.

Валентин Вълков каза още, че според данните за изтеклата година на територията на Ловешкия съдебен район са наблюдавани общо 2611 броя досъдебни производства и 189 броя бързи производства. По 2600 досъдебни производства разследването е приключило. 

В Ловешки съдебен регион са внесени 694 прокурорски актове срещу 740 лица, по които са образувани наказателни производства. С влезли присъди са 661.

Отчита се значително увеличение на делата за престъпления против паричната и кредитната система и против финансовата, данъчната и осигурителната система. 

Работено е по общо 40 броя преписки с международен елемент, каза още окръжният прокурор.

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/441335-sreshti-s-grazhdani-i-uchenitsi-organizira-okrazhnata-prokuratura-v-lovech-vav-v