Окончателна присъда за предаден на съд от Окръжна прокуратура – Ловеч неправоспособен шофьор, причинил в пияно състояние катастрофа с един загинал

20 Декември 2022 г.

Окончателна присъда за предаден на съд от Окръжна прокуратура – Ловеч неправоспособен шофьор, причинил в пияно състояние катастрофа с един загинал

         С присъда  Ловешкият окръжен съд е признал подсъдимия Б. П. на 34 г. за виновен в това, че на 11.02.2019 г. на път от с. Петревене в посока гр. Луковит, при управление на лек автомобил, без необходимата правоспособност за управление на МПС, нарушил правилата за движение по пътищата и допуснал пътнотранспортно произшествие с един загинал. При шофирането Б.П. превишил допустимата за участъка от пътя извън населеното място скорост от 60 км./ч., като се движел със скорост не по - ниска от 120 км/ч. В зоната на десен завой, той  навлязъл в лентата за насрещно движение, при което се блъснал с автомобила в  движещ се в своята лента товарен автомобил с прикачено полуремарке. След удара лекият автомобил напуснал пътното платно. При настъпилото пътнотранспортно произшествие Б.П. по непредпазливост причинил смъртта на И. В. на 31 г., който доброволно  се е качил в автомобила на подсъдимия, след като цяла вечер заедно са употребявали алкохол. Деянието е извършено в пияно състояние  - концентрацията  на алкохол в кръвта е била  2,57%.

         Окръжен съд – Ловеч е разгледал делото по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, и му наложил наказание шест години лишаване от свобода, което на основание чл. 58а, ал 1 от НК, е намалено с 1/3.  Така е определено  окончателно наказание от четири години лишаване от свобода при първоначален общ режим.

         Присъдата е потвърдена с Решение на Апелативен съд – Велико Търново, необжалвано и непротестирано от страните, и е влязла в законна сила.

         Осъденото лице е приведено в Затвора – Ловеч за изтърпяване на наказанието.