Окръжна прокуратура - Ловеч проведе работна среща с представители на местната власт и на правоохранителните органи с цел противодействие на престъпността

30 Ноември 2022 г.

Окръжна прокуратура - Ловеч проведе работна среща с представители на местната власт и на правоохранителните органи с цел противодействие на престъпността

         На 30.11.2022 г. в Окръжна прокуратура - Ловеч се проведе работна среща с представители на местната власт и на правоохранителните органи в областта.

         На срещата присъстваха Димитър Димитров – зам. окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Ловеч, Светла Иванова – прокурор и говорител на ОП – Ловеч, Калина Кънчева – и.ф. районен прокурор на Районна прокуратура – Ловеч, Даниел Колев – зам. кмет на Община Ловеч, Христо Христов  - директор на ТД „ ДАНС“ – Ловеч, Станислав Великов – Директор на ОДМВР – Ловеч и Катина Латинова – главен разследващ полицай.

         Димитър Димитров разясни, че срещата е инициирана във връзка с проведено национално съвещание на Прокуратурата на Република България на тема „Противодействие на разпространението на наркотични вещества сред децата, битова престъпност, престъпления по транспорта и активизиране на диалога с гражданите и решаване на проблемите по места от компетентност на ПРБ“. Той отбеляза, че и. ф. районен прокурор РП – Ловеч Калина Кънчева вече е провела такива срещи с представители на местната власт и началниците на РУ МВР в региона. На тези срещи са поставени на обсъждане наболели проблеми, каквито са държането и употребата на наркотични вещества, шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, битова престъпност, както и проблеми от местно естество, конкретно за всяка община.

         Станислав Великов, директор на ОДМВР – Ловеч, представи актуална информация относно престъпността в региона. Констатира се намаление на общия брой престъпления от началото на годината, в сравнение със същия период на 2021 г. Статистиката показва увеличение на кражбите, на случаите на управление на МПС под въздействието на наркотици, на общия брой настъпили ПТП и  е  нарастнал броя на ранените при транспортни произшествия лица. Отново се констатира, че най – много ПТП стават в отсечката с. Микре - с. Голец - с. Сопот. Проблем, с който се сблъсква ОД МВР – Ловеч е недостатъчният брой дрегери.  Не са регистрирани престъпления, свързани с трафик на хора. На територията на областта са заловени 14 нелегални мигранти.

          Димитър Димитров обобщи, че в сравнение с данните от страната, региона  е с добри статистически показатели, което се дължи и на добрата превенция от страна на ОД МВР - Ловеч.

 

Бе поставен въпрос към представителя на Община Ловеч относно осветлението на пешеходните пътеки, в която насока е възложена контролна проверка от страна на ОП – Ловеч, тъй като те не са достатъчно осветени, тъмни са или въобще липсва осветление. Той подчерта също, че следва да се обърне особено внимание на разпространението на наркотични вещества около училищата и при възможност да се помисли за видеонаблюдение в районите около учебните заведения.

 

От страна на местната власт бе поет ангжимента да положат усилия за подобряването на осветеността на пешеходните пътеки, разположени по основните пътни артерии на общинския град.

 

Зам. кметът г-н Д. Колев пое ангажимент да обмислят съвместно с Областната дирекция на МВР план за действия и изграждане на видеонаблюдение.