Окръжна прокуратура- Ловеч разпореди проверка за безопасността на пешеходните пътеки с цел предотвратяване на ПТП и опазване живота на гражданите

1 Декември 2022 г.

Окръжна прокуратура- Ловеч разпореди   проверка за безопасността на пешеходните пътеки с цел предотвратяване на ПТП и опазване живота на гражданите

         Окръжна прокуратура – Ловеч, по линия на надзора за законност, е  възложила на директора на ОД МВР – Ловеч и на кметовете на общини на територията на Ловешка област извършването на контролни проверки относно наличието на добра осветеност на пешеходните пътеки и наличието на видими пътни знаци, които ги обозначават, както и на съответствието на вертикалната, хоризонталната и светлинната маркировка на кръстовищата във всички населени места.

         Повод за проверката са констатациите, че в гр. Ловеч само на някои кръстовища са поставени допълнителни осветителни тела, които създават по-добра видимост на пешеходните пътеки, а повечето от тях остават опасни за пешеходците в тъмната част на денонощието. 

         Това е втора проверка за безопасността на пешеходните пътеки, възложена от Окръжна прокуратура – Ловеч. След приключване на първата от тях, проведена през април 2021 г., от ОП-Ловеч е изготвено предложение до кмета на община Ловеч за отстраняване на нередностите.

         С настоящата проверка отново е указано, при установяване на закононарушения при маркировката и отклонения от стандарта и изискуемия минимум за осветеност на пешеходните пътеки, да се предприемат съответните действия за отстраняването им, с цел предотвратяване на ПТП и опазване живота на гражданите.

         Изискано е от директора на ОД МВР – Ловеч за констатираното и за предприетите действия   да изготви обобщен доклад, който да бъде изпратен в Окръжна прокуратура - Ловеч в срок до 23.12.2022 год.