Окръжна прокуратура – Ловеч предаде на съд обвиняема, шофирала с превишена скорост и по непредпазливост причинила смъртта на две лица

25 Юли 2022 г.

Окръжна прокуратура – Ловеч предаде на съд обвиняема, шофирала с превишена скорост и по непредпазливост причинила смъртта на две лица

         Окръжна прокуратура – Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу 28-годишна  жена за това, че при управление на лек автомобил нарушила правилата за движение и допуснала пътнотранспортно произшествие при което по непредпазливост причинила смъртта на две лица - престъпление по чл.343, ал. 3, вр. чл. 343, ал. 1, вр. чл.342, ал.1 от НК.

         Обвинението срещу П.З. е за това, че на 20.04.2021г., на път София – Варна, в землището на с. Микре, област Ловеч, при управление на лек автомобил „Ауди Q7“, нарушила правилата за движение по пътищата –движела се в извън населено място със скорост от 95,72 км/ч, при ограничение до 90 км/ч,  в следствие на което по непредпазливост причинила  смъртта на  две лица.

          Обвиняемата пътувала с автомобил „Ауди“ по път В. Търново -  София. По същото време двамата пострадали били с лек автомобил „Мазда“ на бензиностанция в близост до с. Микре, обл. Ловеч. Излизайки от района на бензиностанцията и изчаквайки да се включи в главния път, лекият автомобил „Мазда“ имал право да се движи само в посока гр. София. Въпреки това, пострадалият водач предприел забранена маневра за пресичане на главния път, с цел да се включи в движение в посока гр. Варна. В този момент бил ударен от движещия се с превишена скорост в лентата си лек автомобил „Ауди“. Вследствие на настъпилото пътно транспортно произшествие, возещите се в „Мазда“-та Д.И. и Х. К починали на място.

          Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

          * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.