Рецидивист  предаден на съд от Окръжна прокуратура – Ловеч за грабеж и обсебване

9 Юни 2022 г.

Рецидивист  предаден на съд от Окръжна прокуратура – Ловеч за грабеж и обсебване

            Окръжна прокуратура – Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу 43-годишен мъж за грабеж и обсебване на чужда вещ, извършени при условията на опасен рецидив.

            Обвинението срещу  К.З. е за това, че на 30.09.2021 г., около 02:00 часа в гр. Луковит, обл. Ловеч, при условията на опасен рецидив, отнел 120 лева от владението и собственост на Е. Д. от гр. София, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила - нанесъл удари с шамар и с юмрук в лицето му, крещейки „давай парите“  (престъпление по чл. 199, ал. 1, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1 от НК). Той е обвиняем и за това, че противозаконно присвоил чужда движима вещ -  мобилен телефон, собственост на същия пострадал (престъпление по чл. 206, ал. 3, вр. ал. 1, във вр. чл. 29, ал. 1 от НК).

           Обвиняемият е осъждан 19 пъти за извършени престъпления от общ характер, от които четири пъти за грабежи. Ден преди престъпленията, К.З. и пострадалият Е.Д. се запознали в района на „Лъвов мост“ в гр. София. Двамата пили бира до 22.00 ч., след което с автобус отпътували за гр. Луковит, където продължили да употребяват алкохол.  През цялото време сметките плащал пострадалият. В ранните часове на 30.09.2021г. обвиняемият започнал настоятелно да иска пари от Е.Д., но той му отказал. Тогава К.З. изкрещял „давай парите“, нанесъл няколко удара с шамар и с юмрук в лицето на пострадалия и му взел парите от джоба на анцуга му. Малко по-късно обвиняемият поискал Е.Д. да му даде мобилния си телефон, за да го ползва, но след това отказал да му го върне. Същата сутрин пострадалият съобщил в полицията за извършените грабеж и обсебване. Обвиняемият е задържан и в момента е в Затвора-Ловеч.

           Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

          * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.