4 години лишаване от свобода за 19-годишен водач, предизвикал  пътнотранспортно произшествие с трима загинали и един ранен, по обвинение на Окръжна прокуратура- Ловеч

1 Декември 2021 г.

4 години лишаване от свобода за 19-годишен водач, предизвикал  пътнотранспортно произшествие с трима загинали и един ранен, по обвинение на Окръжна прокуратура- Ловеч

        Л.И. е предаден на съд от Окръжна прокуратура -Ловеч за това, че на 17.02.2019 г , около 16.55 часа на третокласен път, между с. Радомирци, обл. Плевенска и гр. Луковит, обл. Ловешка, при управление на лек автомобил „Фолксваген Голф“, нарушил правилата за движение по пътищата и движейки се със скорост от 118 км/ч, в условията на независимо съпричиняване  с пострадалия П. Д. (водач на лек автомобил „Нисан Кашкай“, пътуващ пред обвиняемия и предприел маневра обратен завой), по непредпазливост причинил смъртта на три лица и една тежка и две средни телесни повреди на друго лице.

        Делото в Окръжен съд - Ловеч е разгледано по реда на съкратено съдебно следствие, като на подсъдимия е наложено наказание от шест години лишаване от свобода, което съдът, на основание чл. 58а, ал. 1 от НК, е намалил с една трета, като е наложил наказание четири години лишаване от свобода при общ режим. Л.И. е лишен и от право да управлява МПС за срок от четири години.

        След разглеждане на делото от Апелативен съд – Велико Търново и от Върховен касационен съд присъдата е потвърдена. ВКС приема, че наложеното наказание  е достатъчно строго при конкретните обстоятелства по делото и с оглед младата възраст и личностен профил на дееца, който е неосъждан.

         Решението на ВКС не подлежи на обжалване. Осъденото лице е приведено в затвора за изтърпяване на наложеното наказание.