Районна прокуратура – Тетевен предаде на съд двама мъже за убийство на бременна кошута при незаконен лов

4 Ноември 2020 г.

Районна прокуратура – Тетевен предаде на съд двама мъже за убийство на бременна кошута при незаконен лов

            Районна прокуратура –Тетевен внесе в съда обвинителен акт срещу Г. Г. и М. М. за това, че на 10.05.2020 г. за времето от 22.30 часа и 23.30 часа в с. Рибарица, обл. Ловеч, в местността “Валениката“, в затревена площ от лявата страна на път с. Шипково - с. Рибарица, в съучастие, чрез отстрел с огнестрелно оръжие - ловна пушка марка „Beretta“, кал.12, убили без надлежно разрешение съгласно Закон за лова и опазване на дивеча, едър дивеч (посочен в Списък на бозайници и птици - обект на лов) - благороден елен от женски пол, на възраст от около 3 години, бременна с 1 брой плод от мъжки пол, с което причинили щети в размер на 6063,07 лв. на „Вежен Хънтинг“ ООД, както и дължимо на държавата обезщетение съгласно Наредба за размера на обезщетението за щетите на дивеча в размер на 5000 лева - престъпление по чл. 237, ал.1, вр. чл.20, ал.2 от НК,

            Г. Г. е обвиняем и за това, че на 10.05.2020 г. в с. Рибарица държал огнестрелно оръжие - ловна гладкоцевна пушка, надцевка, марка „Beretta“, модел „S 687“, 12 кал., без да има за това надлежно разрешение по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия - престъпление по  чл.339, ал.1 от НК.

            Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

           * Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.