По обвинение на Окръжна прокуратура – Ловеч осъдиха  шофьор, нарушил правилата за движение и причинил катастрофа с един загинал

24 Юни 2019 г.

По обвинение на Окръжна прокуратура – Ловеч осъдиха  шофьор, нарушил правилата за движение и причинил катастрофа с един загинал

                    По внесен обвинителен акт от Окръжна прокуратура – Ловеч е произнесена присъда от Окръжен съд – Ловеч, с която е осъден шофьор, нарушил правилата за движение и причинил катастрофа с един загинал.

                   Й.Й. е признат за виновен и осъден за това, че на 23.10.2017 г. на главен път до с. Български Извор, Ловешка област, местността ”Сеновала”, при управление на товарен автомобил „Скания Р 410“с полуремерке, собственост на „Г“ ЕООД, движейки се по посока София-Варна, нарушил правилата за движение по пътищата - не изпълнил задължението си да контролира непрекъснато пътното превозно средство, което управлява, като предприел  неправилни действия с органите за управление /предимно волан и спирачни системи/, в резултат на което е нарушена устойчивостта на автомобила, навлязъл и се движил в лентата за насрещно движение, без да е имало изпреварване или заобикаляне, като последвал удар с друг товарен автомобил и по непредпазливост причинил смъртта на А.Б. - престъпление по чл.343, ал.1, вр. чл.342, ал.1  от НК.

                  Осъден е на три години  лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за срок от пет години и е лишен от право да управлява МПС за срок от четири години.

Присъдата не е влязла в сила и подлежи на обжалване.