По бързо производство на Районна прокуратура - Хасково e осъден сириец на 2 г. затвор и 10 000 лева глоба за незаконно превеждане през границата на страната на чужденци

2 Април 2021 г.

По бързо производство на Районна прокуратура - Хасково e осъден сириец на 2 г. затвор и 10 000 лева глоба за незаконно превеждане през границата на страната на чужденци

По бързо производство на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград е осъден Л.П., на 25 г., сирийски гражданин, за това, че на 29.03.2021 г. в района на гранична пирамида, в землището на с. Вълче поле, обл. Хасково, превел през границата на страната - от Република Гърция в Република България, шестима граждани на Сирия, без разрешение на надлежните органи на властта - престъпление по чл.280, ал.2, т.3, вр. с ал.1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият се е признал за виновен. По споразумение на прокуратурата и защитата му, одобрено от Районен съд – Свиленград, на Л.П е наложено наказание от 2 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим и „глоба“ в размер на 10 000 лв. Бързото производство на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград е приключило с присъда само пет дни след извършване на престъплението. 

На 29.03.2021 г., около 19 часа, служители на Гранична полиция задържали в землището на с. Вълче поле, седем мъже, граждани на Сирия. Те влезли в България по „зелена“ граница през гранична пирамида край с. Вълче поле. Л.П. бил техен водач. Той превел групата с лодка през реката от Турция в Гърция, а след това влезли пеша в България. Чужденците трябвало да стигнат до гр. Харманли, а водачът им да получи по 400 евро за всеки един от тях.

Л.П. е осъждан. Той е бил освободен от затвора през май 2019 г., когато изтърпял ефективно наказание за грабеж.

Определението на Районен съд – Свиленград е окончателно.