Съобщение:

Във връзка с утвърдената със заповед №РД-02-07/07.04.2016г. на главния прокурор на Р. България „Инструкция за деловодната дейност и документооборота в ПРБ“, със заповед №ЛС-99/10.06.2016г. на административния ръководител, окръжен прокурор на ОП – Добрич е създадена следната нова организация, по отношение издаване на „Удостоверения за наличие/отсъствие на данни за образувани наказателни производства и повдигнати обвинения“ от името и с логото на Окръжна прокуратура Добрич:

1. Считано от 13.06.2016г. „Удостоверения за наличие/отсъствие на данни за образувани наказателни производства и повдигнати обвинения“ от името и с логото на Окръжна прокуратура гр. Добрич, ще се издават единствено в Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура гр. Добрич, на адрес: гр. Добрич, ул. „Максим Горки“, №12, етаж 5, след представяне на следните документи:

- заявление по образец за издаване на „Удостоверение за наличие/отсъствие на данни за образувани наказателни производства и повдигнати обвинения“, попълнено от  заявителя (или упълномощен негов представител);

- представяне на документ за самоличност документ - за удостоверяване на самоличността;

- оригинал на документ за платената такса, предвидена в т. 63 от Тарифа № 1 към Закона за държавните такси за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правосъдието.

1.1. Дължимата такса по т.63 от Тарифа №1 - в размер на 2 лв. (два) за издаване на „Удостоверения за наличие/отсъствие на данни за образувани наказателни производства и повдигнати обвинения“ от името и с логото на Окръжна прокуратура гр. Добрич се заплаща, както следва:

a) По банковата сметка на Окръжна прокуратура гр. Добрич

- Банка: Общинска банка АД, ФЦ Добрич

- Банков код: BIC: SOMBBGSF

- Сметка в лева: IBAN: BG 61 SOMB 9130 3144 5148 01

б) чрез ПОС – терминално устройство монтирано в ОСлО при ОП – Добрич.

2. По отношение издаване на Удостоверения по реда на чл. 147, ал.1, т.1, буква „г“ от ППЗЗКИ, новата организация е следната:

Със заповед №ᵹ-65/28.04.2016г. на директора на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването г-н Евг. Диков, са утвърдени „Правила за издаване на удостоверителни документи в НСлС по смисъла на чл.45, ал.1 от ПАПРБ“. Съгласно тези правила, компетентна  да издава удостоверения по реда на чл. 147, ал.1, т.1, буква „г“ от ППЗЗКИ е Национална следствена служба (НСлС).

Съгласно указание рег.№3795/31.05.2016г. на директора на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването г-н Евг. Диков,  заявления за издаване на такива удостоверения, с оглед улеснение на заинтересовани граждани и институции, могат да се приемат в Окръжна прокуратура гр. Добрич, за препращане в НСлС.

2.1. Редът за подаване на тези заявления е следния:

а) Заявления за издаване на удостоверения по реда на чл. 147, ал.1, т.1, буква „г“ от ППЗКИ се приемат в Окръжна прокуратура – Добрич, на адрес: гр. Добрич, Съдебна палата – Добрич, ул. „Д-р Константин Стоилов“ №7, етаж 6, стая 609, след представяне на следните документи:

- заявление по образец за издаване на „Удостоверение за наличие/отсъствие на данни за образувани наказателни производства и повдигнати обвинения“, попълнено от  заявителя (или упълномощен негов представител);

- представяне на документ за самоличност документ - за удостоверяване на самоличността;

- оригинал на документ, удостоверяващ плащането на дължимата такса по т. 65 от Тарифа № 1.

Дължимата такса по т. 65 от Тарифа № 1 - в размер на 2 /два/ лева се заплаща по банковата сметка на Прокуратурата на Република България - ГП, както следва:

- Банка: Българска Народна Банка

- Банков код: /BIC/ - BNBGBGSF

- Сметка в лева: /IBAN/ - BG46BNBG 9661 3100 1391 01

б) Получените в ОП – Добрич заявления за издаване на удостоверения по чл. 147, ал.1, т.1, буква „г“ от ППЗКИ се регистрират  и сканирани - заявлението ведно с приложения документ за платена такса по сметката на ПРБ – ГП се изпращат по електронна поща в НСлС.

в) Получаването на изготвените удостоверения от НСлС се извършва в ОП – Добрич лично от лицата, за които се отнасят или от упълномощен техен представител. Удостоверенията могат да бъдат получени и в НСлС в случай, че това е изрично посочено в заявлението подадено в ОП - Добрич.

3. Считано 13.06.2016г. се прекратява издаването на служебни бележки от името и с логото на Окръжен следствен отдел при ОП – Добрич. Съгласно §111 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ, обн. ДВ, бр.ЗЗ от 30.04.2009г. същият не е самостоятелна юридическа единица, а е отдел в Окръжна прокуратура гр. Добрич, от което следва, че единственият удостоверителен документ, който ще се издава от Окръжна прокуратура гр.Добрич за наличие/отсъствие на данни за образувани наказателни производства и повдигнати обвинения, необходим за - 1. започване на работа в страната; 2. започване на работа зад граница; 3. във връзка с гражданство в страната и чужбина; 4. реабилитация; 5. друго…………………………….., е „Удостоверение за наличие/отсъствие на данни за образувани наказателни производства и повдигнати обвинения“.