Прессъобщение 26.06.2019г.

Окръжна прокуратура-Русе с съорганизатор на международен семинар „Практически проблеми на прилагането на Хартата на основните права на ЕС“

Окръжна прокуратура – Русе уведомява, че на 29.06.2019г. и 30.06.2019г. в сградата на съдебната палата ще се проведе международен семинар на тема „Практически проблеми на прилагането на Хартата на основните права на ЕС“. Лектори на семинара ще бъдат Проф. д-р Жан-Пол ЖАКЕ, Франция, Почетен директор на Правната служба на Съвета на ЕС; Проф. д.ю.н. Атанас СЕМОВ, Носител на Катедра „Жан Моне” на ЕС и съдия в Конституционния съд на Република България, ръководител на проекта; Проф. д-р Корнелиу-Ливиу ПОПЕСКУ, Румъния, Департамент по публично право на Юридическия факултет на Букурещкия университет.

Семинарът ще бъде открит на 29.06.2019г. в 9, 30 часа. На откриването ще присъстват Кметът на Община – Русе, посланиците на Република България в Република Румъния и на Република Румъния в Република България, както и представляващият Висшия съдебен съвет на Република България – г-т Боян Магдалинчев. Ще бъдат разгледани теми, свързани със съдържанието и особеностите на Хартата на основните права на ЕС, нейната роля и значение, както и практическите аспекти, свързани с нейното прилагане.

Организаторите на международния семинар канят всички юристи, които проявяват интерес към актуалната тема. Осигурен е пълен симултанен превод.


виж още ...
  • НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКО ЕСЕ 2019 година

     Пленумът на Висшия съдебен съвет определи 07 юни 2019 г. за датата, на която да се проведе „Ден на отворените врати“ във ВСС и обяви конкурс за ученическо есе на тема „Откровено за съдебната власт“.

  • Ден на отворени врати в Окръжна прокуратура Русе

        В Окръжна прокуратура - Русе в сградата на съдебната палата на 20.04.2018 г. (петък)  ще се проведе ден на отворени врати .

        В денят на отворени врати на граждани, ученици представители на местния бизнес и всички заинтерисовани лица могат да посетят администрацията в прокуратурата и кабинетите на прокурорите, където да се запознаят със същността на работата и функциите им.

  • Прессъобщение 13.12.2017 г.

   По бързо производство на Окръжна прокуратура – Русе, турски гражданин е осъден за подкуп на полицай

  • Прессъобщение 02.07.2019 г.

   Окръжна прокуратура гр. Русе внесе обвинителен акт в Окръжен съд-гр.Русе срещу мъж за умишлено убийство

  • Окръжна прокуратура – Русе проведе среща с ученици от Математически гимназия „Баба Тонка“

   Окръжна прокуратура – Русе проведе среща с ученици от Математически гимназия „Баба Тонка“

    

   Ученици от девети клас на Математически гимназия „Баба Тонка“ посетиха Окръжна прокуратура – Русе. По време на инициативата те се срещнаха с окръжния прокурор Георги Георгиев, който ги запозна с информационната система на прокуратурата и с регистрите за проверка на данните за лицата. В непринуден разговор бе разисквано държавното устройство, структурата на съдебната власт и специфичните правомощия на прокуратурата. Учениците бяха запознати с опасностите през време на лятната ваканция. Разяснени им бяха престъпния характер на държането и ползването на наркотични вещества, нерегламентираното ползване на дебитни и кредитни карти на други лица, компютърните престъпления и управлението на МПС след употреба на алкохол, без правоспособност и без регистрация. Дадени им бяха полезни съвети и при преминаване на границата при пътувания и ваканции в чужбина. Учениците поставиха множество въпроси и изразиха желание за нова среща през следващата учебна година.

  • Прессъобщение 26.06.2019г.

   Окръжна прокуратура-Русе с съорганизатор на международен семинар „Практически проблеми на прилагането на Хартата на основните права на ЕС“