Прессъобщение 07.06.2018 г.

След одобрено от съда споразумение, постигнатото с Окръжна прокуратура – Русе, мъж  направил опит за контрабанда и държал пиротехнически изделия без правно основание е осъден.

Подсъдимият  М. М. се призна за виновен в това, че на 17.11.2017 г. в гр.Русе, на ГКПП „Дунав мост“, направил опит да пренесе през границата на страната стоки без знанието и разрешението на митниците и държал без да има за това надлежно разрешение – пиротехнически изделия /различни видове пиробатерии, за употреба на открито – 1374 броя, пиратка с три тъма, за употреба на открито – 247500 броя, римски свещи – 12 096 броя/, всичко общо 260970 броя на обща стойност 39770.26 лева, определени със Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, като стоките са за търговски цели, в големи размери и деянието му останало недовършено по независещи от волята му причини.  Престъпление по чл.242,  вр. чл.18, и по чл. 339 от НК.

 Осъден е на една година лишаване от свобода при строг режим.

            Предметът на контрабандата и превозното средство, послужило за превозване и пренасяне на стоките, предмет на контрабандата - товарен автомобил „Мерцедес 814Д“,  се отнемат в полза на държавата.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.


виж още ...
  • НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКО ЕСЕ 2019 година

     Пленумът на Висшия съдебен съвет определи 07 юни 2019 г. за датата, на която да се проведе „Ден на отворените врати“ във ВСС и обяви конкурс за ученическо есе на тема „Откровено за съдебната власт“.

  • Ден на отворени врати в Окръжна прокуратура Русе

        В Окръжна прокуратура - Русе в сградата на съдебната палата на 20.04.2018 г. (петък)  ще се проведе ден на отворени врати .

        В денят на отворени врати на граждани, ученици представители на местния бизнес и всички заинтерисовани лица могат да посетят администрацията в прокуратурата и кабинетите на прокурорите, където да се запознаят със същността на работата и функциите им.

  • Прессъобщение 13.12.2017 г.

   По бързо производство на Окръжна прокуратура – Русе, турски гражданин е осъден за подкуп на полицай

  • Прессъобщение 02.07.2019 г.

   Окръжна прокуратура гр. Русе внесе обвинителен акт в Окръжен съд-гр.Русе срещу мъж за умишлено убийство

  • Окръжна прокуратура – Русе проведе среща с ученици от Математически гимназия „Баба Тонка“

   Окръжна прокуратура – Русе проведе среща с ученици от Математически гимназия „Баба Тонка“

    

   Ученици от девети клас на Математически гимназия „Баба Тонка“ посетиха Окръжна прокуратура – Русе. По време на инициативата те се срещнаха с окръжния прокурор Георги Георгиев, който ги запозна с информационната система на прокуратурата и с регистрите за проверка на данните за лицата. В непринуден разговор бе разисквано държавното устройство, структурата на съдебната власт и специфичните правомощия на прокуратурата. Учениците бяха запознати с опасностите през време на лятната ваканция. Разяснени им бяха престъпния характер на държането и ползването на наркотични вещества, нерегламентираното ползване на дебитни и кредитни карти на други лица, компютърните престъпления и управлението на МПС след употреба на алкохол, без правоспособност и без регистрация. Дадени им бяха полезни съвети и при преминаване на границата при пътувания и ваканции в чужбина. Учениците поставиха множество въпроси и изразиха желание за нова среща през следващата учебна година.

  • Прессъобщение 26.06.2019г.

   Окръжна прокуратура-Русе с съорганизатор на международен семинар „Практически проблеми на прилагането на Хартата на основните права на ЕС“