Пламена Дичева – Атанасова е избрана за районен прокурор на Районна прокуратура Габрово

8 Април 2016 г.

Висшият съдебен съвет избра с  22 гласа „за” прокурор Пламена Дичева – Атанасова  за административен ръководител на Районна прокуратура – Габрово. В избора  за ръководната длъжност участва и прокурор Милен Миков, който  получи 2 гласа „за“.

Висшият съдебен съвет избра с  22 гласа „за” прокурор Пламена Дичева – Атанасова  за административен ръководител на Районна прокуратура – Габрово. В избора  за ръководната длъжност участва и прокурор Милен Миков, който  получи 2 гласа „за“.

В органите на съдебната власт  Пламена Дичева–Атанасова  има над 17 години юридически стаж. В органите на съдебна власт започва работа като съдебен кандидат през 1997г в Окръжен съд Габрово. През 1998 г. започва работа като младши прокурор в Районна прокуратура – Габрово. От 2000 година е прокурор, а от 2006 г е заместник- административен ръководител в същата прокуратура.  От юли 2015 г. изпълнява длъжността административен ръководите и  районен прокурор на Районна прокуратура – Габрово.

В Концепцията за стратегическо управление на Районна прокуратура – Габрово г-жа Дичева набелязва като основни приоритети: своевременна реакция на всяко извършено престъпление в съдебния район, чрез неговото разследване, вземане на мерки за процесуална принуда спрямо извършителя и внасяне на делото за разглеждане в съда  в максимално кратки срокове; подобряване на срочността и качеството на разследване, с цел скъсяване на досъдебната фаза на наказателния процес; увеличаване на броя на образуваните и приключени бързи и незабавни производства; както и свеждане до минимум на спрените досъдебни производства срещу неизвестен извършител, изготвяне на законосъобразни, обосновани и мотивирани  актове, активно участие в надзора на разследване и в съдебни заседания,  запазване и надграждане на добрите практики в работата на прокуратурата. Приоритети в работа ще бъдат и повишаване на бързината на разследването посредством максималното използване на капацитета на следователите; провеждане на периодични съвещания между прокурорите и разследващите полицаи.  Активната дейност за защита правата и законните интереси на гражданите ще продължи да е приоритет в работа на новия административен ръководител. Необходимо е повишаване на общественото доверие в прокуратурата, като се продължи практиката ежедневно да се предоставя информация на медиите. Като административен ръководител ще работи с пълна натовареност.