Окръжна прокуратура – Габрово предаде на съд 23-годишен, разпространявал наркотици

15 Октомври 2024 г.

Окръжна прокуратура – Габрово внесе обвинителен акт в Окръжен съд – Габрово срещу Б.А. за това, че през периода 07.09.2023г. - 29.09.2023г. в гр.Севлиево и в местността “Чешме дере“ в землището на с.Кормянско, общ.Севлиево, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително, изискващо се съгласно разпоредбата на чл.73 ал.1 и чл.30 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, разпространил на Н.И., Х.Е. и Т.К., и тримата от гр.Севлиево, и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - коноп с общо нетно тегло 114.63 грама на обща стойност 2292.60 лева, включени в Списък I “Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина“ – Приложение № 1 към чл.3 т.1 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, приета на основание чл.3 ал.2 и ал.3 от ЗКНВП.

За повдигнатото на Б.А. обвинение по чл.354а, ал.1, предложение 4 и предложение 5, във вр. с чл.26, ал.1 от НК, е предвидено наказание лишаване от свобода от две до осем години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Габрово.

* Съгласно чл.31 ал.3 от Конституцията на Република България  и чл.16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.