По искане на Окръжна прокуратура – Габрово задържаха под стража обвиняем за незаконна дейност с голям брой нерегистрирани археологически обекти и културни ценности

19 Август 2024 г.

Състав на Окръжен съд-Габрово уважи искането на Окръжна прокуратура - Габрово за вземане на  мярка за неотклонение  „Задържане под стража“ спрямо В.К.

Същият е  привлечен в качеството на обвиняем за това, че през периода от 02.08.2024 г. до 13.08.2024г. в гр. София и в гр. Дряново, при условията на продължавано престъпление, предлагал за отчуждаване и отчуждил културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани - рипиди и църковни кръстове и за това, че на  13.08.2024 г., в обитавано от него жилище в гр. Дряново държал археологически обекти - 126 броя монети и печат, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред предвиден в Закона за културното наследство.

         За  престъпленията по чл.278, ал.6, предложение “трето“ от НК и по чл.278а, ал.1, във вр. с чл.26, ал.1 от НК,  за които В.К. е  привлечен в качеството на обвиняем, се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба  до 20 000 лева, както и лишаване от права по чл.37 ал.1 т.6 и т.7 от НК.

         Съдът уважи становището на наблюдаващия прокурор, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянията и е налице реална опасност обвиняемият В.К. да се укрие, както и да извърши друго престъпление.

         Определението на Окръжен съд – Габрово може да бъде обжалвано пред Апелативния съд – Велико Търново.