Великотърновската прокуратура ръководи разследване за пожара в „Свилоза“АД – гр. Свищов

30 Юли 2024 г.

На 29.07.2024 г. в РУ Свищов е получено съобщение от началника на РСПБЗН – Свищов, че на същата дата е възникнал пожар в склад за натриев хлорат в „Свилоза“ АД гр. Свищов. При извършените ОИМ е установено, че на 29.07.2024 г., около 11.15 часа е възникнал пожар, вследствие на искра и възпламеняване на 16 бр. чували,  всеки с вместимост 1,5 тона  натриев хлорат. На мястото е бил изпратен веднага дежурен екип на РСПБЗН – Свищов.

Вследствие на пожара са причинени значителни щети - унищожаване на имущество в склада и щети по самата сграда. Стойността им е в процес на изясняване.  

Вследствие на пожара са пострадали леко четири лица, на които веднага е оказана медицинска помощ. Всичките са служители на ведомствената противопожарна служба при „Свилоза“АД гр. Свищов. Пожарът е овладян.

При извършеното на място замерване на въздуха не са установени замърсявания.

С оглед установените данни е започнало досъдебно производство за престъпление по чл. 331 ал.1 от НК. Разследването се води от разследващ полицай при РУ-Свищов. Делото се наблюдава от прокурор при Районна прокуратура В.Търново, ТО Свищов. Разследването е започнало с разпит на свидетел, а оглед на местопроизшествието ще се извърши след обезопасяване на мястото от последващо възпламеняване на останалите количества натриев хлорат; предстои назначаване на пожаро-техническа и на съдебно-оценъчна експертизи, както и на провеждането на други следствени действия.