Окръжният прокурор на Окръжна прокуратура - Габрово с лекция пред ученици за кибер престъпленията и защита на личните данни в интернет

11 Декември 2023 г.

Окръжна прокуратура - Габрово продължава участието си в образователната програма "Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" и през учебната 2023-2024 г. Представянето на правни теми от магистрати и съдебни служители пред ученици е по съвместна програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Целта е превенция и повишаване информираността на подрастващите относно структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България. През настоящата учебна година програмата се реализира съвместно с Окръжен съд - Габрово. Желание за участие са заявили пет учебни заведения от Габрово.

В рамките на програмата, окръжният прокурор Тихомир Петков изнесе лекция пред ученици от VII-ми клас на ОУ "Иван Вазов" на тема "Децата и компютърните/кибер престъпления. Опасностите в интернет и социалните мрежи. Защита на личните данни в интернет пространството". При беседата магистратът отговори на поставените конкретни практически въпроси по предмета на лекцията. На учениците беше представен пример, чрез който да могат да придобият представа за първоначалните

процесуално-следствени действия от страна на разследващите органи и правомощията на прокурора при извършено престъпление.

Реализацията на програмата започна с лекции пред ученици от единадесетите класове на Националната Априловска гимназия в периода 3-17 ноември 2023 г. В съдебни зали на Съдебната палата в гр. Габрово г-н Тихомир Петков - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Габрово, г-н Атанас Йорданов - завеждащ Окръжен следствен отдел - Габрово и г-жа Ива Димова - съдия от Окръжен съд - Габрово запознаха накратко аудиторията със структурата и функциите на органите на съдебната власт, основните функции на прокурора, разследващите органи и съда. Обсъдени бяха въпросите какво е престъпление и какво е наказание, кои лица са наказателно отговорни, участието на непълнолетните в наказателния процес, разликата между престъпление и нарушение и някои граждански правоотношения, които могат да бъдат предмет на съдебен спор.

Магистратите отговориха на поставените въпроси за ролята на съдебните експерти за установяване на обективната истина, за сроковете, в които протичат производствата, практически детайли от работата на магистратите. При последвалите дискусии бе разяснена разликата между административно нарушение и престъпление. Засегнати бяха и темите за престъпленията, свързани с наркотични вещества и предвидените за тях наказания, както и органите, които следва да се сезират при данни за извършено престъпление.

Предстои магистратите да проведат срещи с ученици от ОУ "Иван Вазов", Природо-математическа гимназия "Акад. Иван Гюзелев", Професионална гимназия по туризъм "Пенчо Семов" и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий".