Окръжна прокуратура Плевен задържа седем лица, след проведена операция за разследване на организирана престъпна група

7 Декември 2023 г.

Под ръководството и надзора на  Окръжна прокуратура - Плевен се води разследване за това, че през периода от месец 01.2015г. до м.12.2023г. на територията на България,  Гърция и Румъния е образувана и ръководена организирана престъпна група, с цел да вършат съгласувано в страната и чужбина престъпления - трафик на хора, незаконно превеждане през границата на страната без разрешение и подпомагане на чужденци да преминават през страната в нарушение на закона, като групата  е създадена с користна цел /получаване на доходи от престъпна дейност/  – престъпление по чл. 321, ал. ІІІ , т. 2 от НК.

С хода на разследването на 06.12.2023 година са предприети  действия срещу евентуалните извършители. Проведена е съвместна специализирана акция, в която са участвали служители на ГДБОП, ГДЖСОБТ-МВР и ОД МВР-Плевен. Извършени са прекъсвания и изземвания в недвижими имоти и автомобили, стопанисвани от членовете на престъпната група, както и лични обиски. В резултата на тези действия по разследването са иззети  2700 лева, 45 000 евро, около 500 грама златни накити, документи свързани с престъпната дейност, мобилни телефони, преносим компютър, законно притежавано оръжие - 2 бр. бойни пистолети и 4 бр. ловни  и лек автомобил.

По делото е установено, че организираната престъпна група  действа на територията на гр. Плевен и гр. Никопол. Членовете ѝ са част от действащ международен трансграничин канал за трафик на нелегални мигранти, с посоката на действие от Турция и Гърция, през България и Румъния към страни от Западна Европа.

На 06.12.2023 година, Окръжна прокуратура –Плевен е привлякла в качеството на обвиняеми лица седем мъже на възраст от 25 години до 61 години, двама от тях за ръководене на организираната престъпна група, за което се предвижда наказание от пет до петнадесет години лишаване от свобода, а другите пет – за участие в нея, за което се предвижда наказание от три до десет години лишаване от свобода. Те са задържани с постановления на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Плевен за срок до 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе искане в Окръжен съд-Плевен за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура - Плевен разследването по случая продължава с разпити на свидетели, назначаване на необходимите експертизи, както и с други действия по разследването за изясняване на всички обстоятелства по случая.